НОВИНИ

Агрономите прогнозират нисък добив на праскови и кайсии във Варненско

Със застудяването през последните дни има опасност много от овощните дръвчета да не дадат плодове през тази година. Според агрономите най-засегнати ще бъдат кайсиите и прасковите, като се очаква добивът да падне под 30 процента. Причина е, че тези овошки са по-чувствителни към ниските температури, а през следващите дни се очаква те да паднат и под нулата.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова,Илко Илиев
17:00, 18.04.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Метеоролозите прогнозират в края на седмицата на много места в Североизточна България да превали сняг.

Любомир Маджаров – метеоролог:“ Очакваме доста ниски температури, минималните на два метра около нула градуса, дори малко под нулата, при земята доста по-ниски. Така че има сериозна опасност от измръзвания, да не говорим за слани.”

Според агрономите, най-опасни за овошките са отрицателните температури и сланите по време на цъфтеж. Заради студа пчелите не опрашват цветовете, а в момента са разцъфнали основно кайсиевите и прасковените дръвчета.

Мирослав Илиев – агрометеоролог: “Когато няма пчели, няма топлина, може да се каже че в някои райони останаха “излъгани”, по-рано разцъфнаха, т.е ще има плод, обаче ще бъде малко.”

За останалите овощни дървета опасността е малка. Те са по-издържливи и не се влияят толкова от климатичните условия.

Мирослав Илиев – агрометеоролог: ‘В най-добро състояние ще бъдат сливи и евентуално може би черешите, но по-късните сортове. Единствено затруднения ще има с опрашването."

Хората във варненското село Кичево познават капризите на времето край морето и от опит знаят как да защитят дръвчетата си от измръзване.

Жител на село Кичево: “Отново опаковаме дръвчетата, но нашите са малки – имаме круша, имаме праскова. Добре е пролетно време да има дъжд, но не и толкова рязко да падат температурите.”

Добрата новина е, че в неделя времето ще се затопли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осма година продължава строителството на църквата “Св. Прокопий Варненски”
Осма година продължава строителството на църквата “Св. Прокопий Варненски”
Огнян Герджиков: Надявам се политическият сезон да бъде успешен
Огнян Герджиков: Надявам се политическият сезон да бъде успешен