НОВИНИ

Нивото на Дунав продължава да спада

Нивото на река Дунав продължава да спада и днес при Русе е 72 см. Тенденцията е понижаването да продължи и в следващите дни. За да не се затрудни корабоплаването, от Агенцията за поддържане на плавателния път продължават изгребването на пясък на критичните места.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
11:59, 23.09.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Агенцията за поддържане на река Дунав е започнала изгребване на проблемните участъци от плавателния път по реката още през миналата година. Специализираните машини копаят в района на остров Белене, където най-често при ниски води се появяват плитчини и засядат кораби. Сега най-сериозно се работи при остров Батин, където има стесняване на плавателния път.

Павлин Цонев - директор на Агенцията за проучване на река Дунав: „Двете дълбачки извършват разширяване на фарватера... дори и при тези условия позволяват на корабите и на съставите да минават с пълния си обем“.

Според немски и австрийски корабособственици ситуацията в българския участък от Дунав е значително подобрена.

Павлин Цонев - директор на Агенцията за проучване на река Дунав: "За първи път казаха, че българската страна си изпълнява съвестно задълженията и вече 2 години нямат проблеми с поддържане на дестинациите - както за търговските кораби, така и с нарасналия обем пътнически кораби“.

Изгребването се прави от избран от Агенцията изпълнител, който работи със собствена техника.

Павлин Цонев - директор на Агенцията за проучване на река Дунав: „Ние имаме сключен договор за 3 години, в който можем да извършваме драгажна дейност по поддържане на корабоплавателния път в един обем от 14 млн. лева“.

В момента е в ход процедура за осигуряването на финансиране за следващия 3-годишен период, в който Агенцията ще разполага със своя техника и ще работи по ефективно по поддържането на плавателния път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В края на почивните дни трафикът е интензивен и проверките по пътищата засилени
В края на почивните дни трафикът е интензивен и проверките по пътищата засилени
Моторист загина в района на село Тулово
Моторист загина в района на село Тулово