НОВИНИ

Протестиращи се обявиха против фермите за кожи от американски норки у нас

Представители на организации за защита на животните и граждани протестираха пред Министерството на земеделието срещу фермите за кожи от американски норки у нас.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:00, 24.08.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
протестиращи обявиха против фермите кожи американски норки нас

Според природозащитниците тези ферми работят в нарушение и с готвените промени в Наредба №2 нарушенията се узаконяват. От Министерството заявиха, че само поправят пропуски от предишната наредба и всичко подлежи на обществено обсъждане с приемане на писмени становища до 3 септември.

Според протестиращите ако американската норка бъде официално допусната за отглеждане у нас, това ще легализира дейността на съществуващите в момента 2 ферми за добив на кожи от нея, но и ще отвори път за други желаещи за подобна дейност.

Петя Алтимирска - Сдружение "Кажи": Внесени са изменения в наредбата по начин, който според нас не е законосъобразен. Искаме връщане на промените в срока за обществено обсъждане.
Габриела Пападопова - Сдружение "На ти с природата": Дори и да оставим настрана нехуманното отношение с животните, тези американски норки не са естествен вид за Европа и представляват екологичния риск за околната среда и здравето на хората в региона.
Симеон Коев - природозащитник от Велико Търново: Вече 28 години смъкват кожата на хората, сега смъкват кожата на норките по един безобразен начин в нарушение на всякакви закони. Искаме да влезем да ги видим и да покажем на хората какво чудо е там.

От земеделското министерство заявиха, че в момента само се отстраняват пропуски в старата наредба и промените са публикувани за обществено обсъждане.

Ася Стоянова - Дирекция "Правна" в МЗХГ: В момента очакваме всички, които имат предложения за промяна на наредбата да ги депозират писмено в министерството.

Наредбата няма да бъде приета, докато не се изчистят всички въпроси по нея.

От министерството съобщиха още, че до момента няма постъпило нито едно писмено становище от организация за защита на животните за промени в старата наредба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна ще участва във военни учения на Вишеградската четворка
Украйна ще участва във военни учения на Вишеградската четворка
Въоръжен мъж държи заложници в ресторант в Южна Каролина
Въоръжен мъж държи заложници в ресторант в Южна Каролина