Европейската нощ на учените се провежда по традиция в последния петък на септември. Българските градове участници тази година са 11. В Пловдив Университетът по хранителни технологии представя най-нови тенденции в производството и консумацията на здравословни храни.
За 11-и пореден път Университетът по хранителни технологии участва в Нощта на учените. По естетически привлекателен начин студенти и преподаватели показаха усвоени знания по най-новите технологии за приготвяне на здравословни хранителни съчетания.
Проф. Кольо Динков, ректор на Университета по хранителни технологии:
"Наред с това ние използваме тази вечер и за известна благотворителност. Поканили сме деца от различни домове, които да опитат всички тези вкусотии."
А тези вкусотии са представителни за най-новите подходи при така известната фюжън кухня, която прави нетрадиционни продуктови синтези, и за молекулярната гастрономия, която променя представите за формата и агрегатните състояния на ястията. Всичко това едновременно предизвиква рецепторите и е предпоставка за здрав и дълголетен организъм.
Проф. Кольо Динков, ректор на Университета по хранителни технологии:
"Всяка година се опитваме да направим стъпчица напред. С цялата информация, която ни залива по проблеми с храните, опитваме да покажем нещо, което е положително."
Разбира се успоредно с дегустациите и работилниците, имаше и научни доклади, интерактивни презентации, дискусии и кулинарни състезания.