НОВИНИ

Нов закон за онлайн търговията с храни

Онлайн търговията с храни и продажбата на хранителни добавки вече ще бъдат регламентирани. Това предвижда новият закон за храните, който беше представен днес от министъра на земеделието Десислава Танева. Ще бъде засилен контрола върху вноса и транспортирането на храни, а санкциите за нарушителите са увеличени от 2 до 8 пъти.

bnt avatar logo
от Яна Тодорова
21:51, 26.04.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
нов закон онлайн търговията храни

Всички сайтове, които предлагат храни по интернет, вече ще трябва да се регистрират. Идеята е потребителите да бъдат предпазени от заблуждаваща реклама.

Дамян Илиев,изпълнителен директор на БАБХ: Продават хора, които никой не ги знае кои са, хората се подвеждат в интернет и си купуват неща, с които да се излекуват от рак... Ония ден имам едно съобщение от един професор, че със зелев сок се лекува рак

За да се гарантира, че продуктите, които се предлагат на пазара, не са вредни за здравето, за пръв път се въвежда изискване за продажбата на хранителни добавки.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Новият закон за храните трябва да доведе до много по-добра сигурност, по-висока степен на сигурност и доверие у потребителя за храните, които консумира и които се предлагат на пазара.

Много от промените са по предложения на български производители. Едно от тях е изискването охладеното месо в малките търговки обекти да има задължитено етикет за произход, дата на добив и срок на годност.

Д-р Илиян Костов, Министерство на земеделието и храните: Това, което сме разписали в закона, е във връзка с една много често срещана заблуда - че месо, което е замразено, се предлага като прясно месо, като охладено

Затова се въвеждат и допълнителни изисквания за транспортирането на храни.

Д-р Илиян Костов, Министерство на земеделието и храните: А това става само с превозни средства, които са регистрирани от съответния компетентен орган и имат съответния стикер, удостоверяващ регистрацията на превозното средство

Очаква се новият закон да влезе в сила до лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-големият тату фест в Европа се проведе в Сочи
Най-големият тату фест в Европа се проведе в Сочи
Съкратените миньори от мина Черно море получиха заплатите си
Съкратените миньори от мина "Черно море" получиха заплатите си