НОВИНИ

Нова спортна зала за Френската гимназия

До няколко дни започва процедура по избор на изпълнител за строежа на нова спортна зала на френската гимназия. Новата зала е ще е над 10 пъти по-голяма от сегашния салон и е значително по-висока. Ще има и модерни съблекални с бани и трибуни за публика, които частично са подвижни.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
18:50, 20.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.

Френската гимназия е едно от малкото училища в София, в които няма добри условия за спортни занимания, особено през зимата. Салонът е малък и неудобен, защото е на последния етаж, над класните стаи. Часове там са принудени да провеждат по два класа едновременно. Затова новият салон се е превърнал в мираж, който всяка година се явява на хоризонта. Досега без реален резултат. През новата година изпълнението е по-близо от всякога. Самият проект е повече от привлекателен.

Арх. Николай Няголов, автор на проекта
"Тя е около 800 кв. метра и наистина може всички спортове, които се играят на закрито да се упражняват тука, включително и спорта с най-голяма площ - това е хандбалът - има възможност за едно хандбално поле."

Залата ще може да се разделя със завеса на две, за да се ползва едновременно от 2 класа. При това за всяка половина остава площ по-голяма от едно баскетболно игрище.

Арх. Николай Няголов, автор на проекта
"Има такава възможност, тази зала да има директен достъп от ул. "Раковска" и да продължи нейното използване и след учебните занимания, след 5 часа след 6 часа, когато да се провеждат турнири и други мероприятия."

Около 6.5 милиона лева ще струва строежът на залата, заедно с учебни зали и лаборатории, с които ще се разшири гимназията. Средствата за тях са по европрограмата "Региони в растеж". Строежът може да започне още тази година, уверява проектантът и ще продължи около 18 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мевлют Чавушоглу: Турция ще продължи да се бори с Ислямска държава
Мевлют Чавушоглу: Турция ще продължи да се бори с Ислямска държава
Виенската полиция ще раздаде джобни аларми на жените в новогодишната нощ
Виенската полиция ще раздаде джобни аларми на жените в новогодишната нощ