НОВИНИ

Нови професии за хората с увреждания

Две нови професии, ориентирани към хората с увреждания, влизат в Националната класификация на длъжностите в България през 2016-а година. Граждани в неравностойно положение ще се обучават и наемат за консултанти по подкрепена заетост и за продажба на помощни технологии. Едва 10% от хората с увреждания в България, които са в трудоспособна възраст в момента работят. По време на представянето на новите професии в Пловдив БНТ 2 беше удостоена с награда за съпричастност и отразяване на проблемите на гражданите в неравностойно положение. Отличието се присъжда от Националната асоциация на работещите с хора с увреждания.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
19:20, 23.12.2015
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Липсата на работни места за лицата в неравностойно положение е проблем за целия Европейски съюз. В не малко от случаите самите работодатели отказват назначение. Надеждата е новите професии да променят негативната статистика.

"С настоящият проект създаваме професията „Консултант продажби на помощни технологии за хора с увреждания и хранителни добавки“. Една професия, която е нова - не само за България, но и на територията на целия Европейски съюз", обясни Петя Грудева от Националната асоциация на работещите с хора с увреждания.

Водят се разговори с Министерство на икономиката и Националната агенция за професионално образование и обучение, като се очаква след вписването на професията в Националната класификация от 2016-а година да започне и наемането на хора с увреждания.

"Направиха се две огромни постижения. На първо място беше променен Законът за заетостта и подкрепената заетост беше въведена в България, защото тя не съществуваше", сподели Мария Горанова от Национална асоциация на работещите с хора с увреждания.

Професията „Консултант по подкрепена заетост“ вече е включена в Националната класификация. Хората с увреждания ще получават подкрепа преди намирането на работа и до една година след това, за да могат да се адаптират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ помогна на Дядо Коледа с подаръците
БНТ помогна на Дядо Коледа с подаръците
Стотици допълнителни влакове и автобуси за празниците
Стотици допълнителни влакове и автобуси за празниците