НОВИНИ

Стотици допълнителни влакове и автобуси за празниците

Започна голямото празнично пътуване. Очаквано с интензивен трафик преди четирите почивни дни, които предстоят. Според данните на "Пътна полиция" близо четвърт милион автомобила ще напуснат столицата към морето, зимните курорти и съседните Гърция и Турция. На изходите на София са разположени патрули на КАТ. Ситуационният център на АПИ ще работи без прекъсване 24 часа 7 дни в седмицата. могат да се подават сигнали по отношение на трафика и пътната мрежа . Вземат се мерке против заледяване през нощта.

Александър Марков
от Александър Марков
19:16, 23.12.2015
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Заради повечето пътници БДЖ осигури 20 000 допълнителни места във влаковете за празниците. 110 допълнителни автобуса са потеглили от Централната автогара за два дни, отчетоха автобусните превозвачи.

Пловдив, Варна, Бургас, Видин, Благоевград са най-натоварените дестинации тази година. Пикът на пътуванията се очаква да бъде утре на обяд. Големият проблем пред автобусните компании обаче е как да осигурят достатъчно автобуси след празниците, тъй като не се знае кога ще е голямото завръщане - след Коледа и на 3 януари.

През целия ден - по най-натоварените направления - автобусите от Централна гара потегляха през 10-20 минути. Транспортните фирми отчитат по 25-30 000 пътници дневно.

Иван Мирославов, нач. на Централна автогара "София": Осигурили сме сектори за тръгване на всички автобуси, така че нека пътниците да не се притесняват. Осигурили сме уют, ще ги посрещнем и ще им осигурим безпрепятствено отпътуване от автогарата.

Повечето пътуващи са с еднопосочен билет, което прави много трудно да се планират автобуси обратно към София, оплакаха се фирмите. Все още не е ясно кога ще е големият ден на завръщането. Най-натоварени дестинации са Варна-Бургас, Разград-Попово и големите градове на страната.

Симеон Милушев, Национална асоциация на автобусните превозвачи: И затова бройките на автобусите в тези направления са по-начесто, дори мога да твърдя, че за Благоевград са по-редовни от градския транспорт.
Въпрос: През колко?
Симеон Милушев: През 20 минути, има и през 10.

От БДЖ успокоиха, че закъснения на влакове и неочаквани промени в разписанията няма да има. Напомниха на пътниците, че ако закупят двупосочен билет, могат да ползват с между 10 и 30% отстъпка в цената. За разстоянията между 100 и 300 км.

Ивайло Георгиев, ръководител отдел "Организация на превозите" - БДЖ "Пътнически превози": Сега валидностният срок за тези билети е удължен от 23-и съответно до 27 декември и от 29 декември до 3 януари.

Заради затегнатите мерки за сигурност, превозвачите предупреждават да не оставяте безпризорен багаж. Постови с кучета и дежурните охранители следят изкъсо сигурността по гарите и автогарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови професии за хората с увреждания
Нови професии за хората с увреждания
Българската участничка в Мис Вселена подкрепи фаворитката след гафа
Българската участничка в Мис Вселена подкрепи фаворитката след гафа