НОВИНИ

Нови случаи на Зика в Хондурас

Здравното министерство в Хондурас потвърди, че през последните 24 часа в страната са се родили четири бебета с микроцефалия, с което общият брой на новородените деца с тежката болест достигна 14. Заболяването е свързано със заразяване на майките по време на бременността с бързо разпространяващия се вирус Зика.

Георги Петров
от Георги Петров
08:14, 03.08.2016
Чете се за: 00:29 мин.
Още
случаи зика хондурас

Според прогнозите на редица експерти от областта на медицината през следващите дни броят на децата с микроцефалия в Хондурас може да се увеличи значително, след като вирусът Зика бе открит при повече от 500 бременни жителки на страната. Междувременно учени от Съединените щати обявиха, че са готови през следващите няколко седмици да преминат към изпитания на ваксина срещу опасния вирус. Изследванията ще бъдат проведени върху 80 доброволци.

Проверката на прогнозата на учените за последиците от употребата на ваксината ще отнеме няколко месеца. При положителни резултати се очаква от началото на 2017 година да започнат и тестове за непосредствената ефективност на ваксината. Американски експерти се опасяват и от ръст на случаите на предаване на вируса в континенталната част на Щатите. Преди два дни десет нови заразени бяха регистрирани във Флорида, където губернаторът Рик Скот поиска помощ от правителството за справяне с болестта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оланд и Обама разкритикуваха Доналд Тръмп
Оланд и Обама разкритикуваха Доналд Тръмп
Гл. комисар Николай Николов: За 4 дни гасихме 918 пожара
Гл. комисар Николай Николов: За 4 дни гасихме 918 пожара