НОВИНИ

Нов стандарт за оценяване в училище

Най-високият бал, с който ще се влиза в гимназия след 7-ми клас, вече ще е 500 точки вместо познатия досега 36.00 във вид на оценки. Това обявиха днес от просветното министерство при представянето на новия стандарт за оценяването в училище.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:50, 22.07.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още
нов стандарт оценяване училище

Въвежда се четвърто национално външно оценяване - в 10-ти клас, а за това в 4-ти и 7-ми клас остават задължителни само българският език и математиката. Другите предмети отпадат, но от министерството казаха, че ако министърът решал някоя година можел да добави някоя от другите учебни дисциплини.

Отпадат количествените оценки във втори и трети клас.Те вече ще се заменят с качествени по всеки предмет във вид избран от училището- например думи като прекрасно, браво, лошо и т.н. За първи клас ще има само една обобщена качествена оценка в края на годината. Минималният брой текущи оценки на срок вече е две, максималният- зависи от предмета.

Учениците от 1 до 4 клас няма да повтарят годината. При новия изпит в 10-ти клас се предлагат шест теста - четене, математика, природни науки, обществени науки, чужд език, дигитални компетентности. Все още се спори първите два или първите четири да са задължителни, а останалите по избор.

При матурите в 12-ти клас се увеличава броят на предметите за втората матура - включени са музика, изобразително изкуство, предприемачество, информационни технологии и информатика.

Тъй като изпитите след 4, 7 и 10 клас вече ще се измерват в точки, от министерството обявиха скалата за преобразуването на оценките, получени в училище в точки. 6-цата ще е 50 точки, 5-цата 39, 4-ката- 26 и тройката- 15.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: За съжаление има насилие в затворите и това е недопустимо
Захариева: "За съжаление има насилие в затворите и това е недопустимо"
Ненчев: Взети са всички мерки по българско-турската граница
Ненчев: Взети са всички мерки по българско-турската граница