НОВИНИ

Средновековието изчезна от новите програми по история

Цял раздел Средновековие ще изпуснат в образованието си българските деца, които сега са в 6-ти клас. Това откритие направи екипът на "По света и у нас" по време на представянето на новите програми по история за 6-ти и 8-ми клас. На въпрос "Защо се пропуска този период?", експертът по история намери място - Средновековието да се смести със Световната история от 16-ти до 18-ти век в програмата за 8 -ми клас. Това реално означава тези ученици да изучават материала за две години в една.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:23, 26.01.2016
Чете се за: 01:10 мин.
Още

ащо се получи този пропуск - законодателят реши новият закон за училищното образование да не влиза в срок от 12 години за всеки отделен клас, а това да се случи само за четири, пет години. Да вземем за пример сегашният шести клас. В пети и шести клас по старата програма те учиха История на България, в седми клас по старата ще учат Античност.

Ако бяха продължили по старата програма в 8-ми клас щяха да учат Средновековие. Сега обаче по закон в 8-ми клас идват новите програми и тези деца ще учат Световна история 16-19 век. Цялото Средновековие от 5 до 15 век изчезва. Експертката по история едва след като я попитах осъзна огромната дупка в историята и се опита набързо да я запълни с решение.

Радостина Николова, експерт по история: "Това няма да бъде допуснато, защото при условие, че той ще учи в 6-ти клас по старата учебна програма, в седми клас следващата година ще учи Античност и за него новата учебна програма ще влезе от 8-ми клас. Но влиза с късни векове -18-ти? - Точно така, ще направим всичко възможно в рамките на осмокласното учебно съдържание, защото те разполагат с два часа седмично, те да добият представа за средновековната история. - Хем Средновековие, хем 18-19 век? - Не си представяйте, че ще стане пренасяне на целия обем от учебното съдържание. Но Средновековие се учи толкова дълго в училище, сега ще го съберем с 18 и 19 век?"

Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Образователни програми и съдържание": "Не виждам проблеми в това, нека да кажем учениците няма да са ощетени, защото това, което като изисквания е в рамките на основното образование по стария закон е предвидено е адаптирано така че по новия закон да няма стресове, да няма луфтове и да няма сериозни повторения."

Децата няма да учат Средновековие, но затова пък ще учат Историята на Паисий два пъти - в 6-ти клас, както направи вече по старата програма и в 9-ти, както предстои по новата. И накрая един въпрос към законодателя - защо е това бързане? Да се надяваме, че експертите ще си огледат добре програмите, ако не им стигат сили - родителите ще им помагаме, защото всичко в крайна сметка е за децата ни. А 10 века, откъдето и да ги погледнеш са страшно много.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът с продажбата на Химко - Враца
Скандалът с продажбата на "Химко" - Враца
Още нещо за черните дупки
Още нещо за черните дупки