НОВИНИ

Новият главен архитект обеща да превърне София в зелен град

Промяна на модела на придвижване с автомобил, повече велотрасета, пешеходни зони и реформа в "Направление архитектура и градоустройство", както и незабавен одит на всички забавени преписки за последните 10 години в структурата. Това са част от първите задачи, с които ще се заеме новоизбраният главен архитект на София Здраво Здравков.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
16:55, 16.05.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

С плановете си той запозна журналистите по време на представянето му от кмета на София Йорданка Фандъкова. Новоизбраният главен архитект обясни, че ще работи за развието на електронните услуги в структурата и ще уеднакви образците и заявленията във всички 24 района, които сега са различни във всеки район.

В концепцията, с която кандидатства за поста, е заложил създаването на звено за градско планиране и специални отдели за анализ на транспорта, жилищна политика и недвижимо културно наследство. Здравко Здравков заяви, че ще работи и за подобряването на връзката на направление "Архитектура и градоустройство" с гражданите и бизнес сектора.

Здравко Здравков, главен архитект на София: Изграждане на качествени трасета на велосипедната мрежа. Не само рисуване на трасета, рисувани с бои по асфалта, а създаване на една обвързана веломрежа, която осигурява безопасност и придвижване по целия район. Втората стъпка е развитие на градския транспорт със система от интегрирани спирки. Под интегрирани спирки разбирам спирки, които да обвържат всички видове подземен и надземен транспорт. Искам да създам връзки между отделните пространства между парковете. Да бъдат обвързани с пешеходни улици. Да има площадно пространство, връзка, площадно пространство.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излезе дебютният роман на победителя от „Ръкописът“
Излезе дебютният роман на победителя от „Ръкописът“
150 години от рождението на Пенчо Славейков
150 години от рождението на Пенчо Славейков