НОВИНИ

Архитектурата като толерантност и разбирателство

Един от малкото архитекти, които си позволяват да проектират молитвени сгради в днешно време - Марио Бота е у нас. Световноизвестният творец е у нас, за да получи титлата "Доктор Хонорис кауза" от университета по Архитектура и строителство за заслуги към архитектурния модернизъм.

bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 16.05.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Марио Бота вярва в организацията на връзката между човека и природата, интересува се от история и от заобикалящата среда на човека през епохите.

Роден е в швейцарския кантон Тичино, където местната култура е силно повлияна от италианската. Завършва Художествения колеж в Милано. Във Венеция работи за архитекта Луис Кан, но професионалната му кариера започва през 70-те в Лугано. Създава първата си еднофамилна къща в кантона Тичино, следват множество по целия свят.

Редица негови проект сега са туристически атракции. Базиликата Санта Мария дели Анджели е по негов дизайн. Църквата е построена на върха на склон в планината Монте Тамаро в Швейцария, а от нея се открива спираща дъха панорама. В нея са изложени картини на Енцо Куки, а всички казват, че постройката трябва да бъде видяна задължително от всеки, посетил страната. Църквата Сан Джовани Батиста пък се извисява върху останките на храм от 15-ти век, който е бил разрушен от лавина. Сградата в съвременен стил се отличава сред традиционните къщи в района.

Марио Бота стои и зад реконструкцията и реновацията на музея на Винченцо Вела - скулптор от Тичино, който става известен с творбите си от италианското възраждане.

Марио Бота извършва реновацията и реконструкция и на световноизвестната Миланска опера - Ла Скала. Културните традиции заемат важно място във всички проекти на Бота, а формите, които той създава са продължение на заобикалящата ни среда с мисъл за историята и паметта.

;

Вижте цялото интервю със световноизвестния архитект Марио Бота в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва кастингът за Детската Евровизия
Започва кастингът за Детската Евровизия
Представят Главния архитект на София
Представят Главния архитект на София