НОВИНИ

Как се преписва по време на матури?

Темата с преписването на матурите става актуална всяка година по това време. От 2015 година обаче, още по времето на проф. Тодор Танев като образователен министър, беше взето решение контролът да е изключително засилен и преписвачите да не бъдат допускани до матурите.

bnt avatar logo
от БНТ
11:37, 16.05.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Дали усилията на Министерството срещу продажбата на темите и отговорите ще откаже преписвачите, или ще ги мотивира допълнително да потърсят онези устройства, които ще заблудят мерките за сигурност? За качеството на образованието и корените на преписването в училище - говорим с една майка, която пожела да остане анонимна. Защото си изкарва хляба с продажба на онези „джаджи", за които квесторите ще дебнат в дните за матура.

- Тези уреди за изпити ми ги купуват родители, чийто деца са с диагнози липса на концентрация, дислекция. Аз даже не мога да запомня всички диагнози, които дадоха на нашите деца. Просто защото материала не е съобразен с възрастта им.

В последните дни се говори много за преписването на големите матури. Истината е, че нагласата за преписване може да се търси много по-рано. Още при „малките" матури.

- Това представлява нашето образование - зубрене. Когато 20% от децата преписват, а 80% се справят с материала, значи системата е добра. Но когато 80% от децата преписват, а само 20% минавайки през курсове и зубрейки успяват, значи самата система е гнила.

Кой на кого ще скрие топката на предстоящите матури? Мачът предстои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на студентите заради орязването на стипендиите за успех
Протест на студентите заради орязването на стипендиите за успех
Топготвачи от 7 държави в Пловдив
Топготвачи от 7 държави в Пловдив