НОВИНИ

Новият началник на отбраната встъпи в длъжност

Новият началник на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев встъпи официално в длъжност. На церемония на "Дондуков 2" президентът Румен Радев му връчи висше офицерско звание "генерал-лейтенант", а по-късно в Министерството на отбраната Боцев пое ръководството на армията от временно изпълняващия длъжността вицеадмирал Емил Ефтимов. Президентът Румен Радев се обяви за изграждане на ефективни отбранителни способности.

Александър Марков
от Александър Марков
18:53, 08.03.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

В съвременната тревожна геополитическа обстановка все повече расте ролята на въоръжените сили за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната, посочи президентът Румен Радев. По думите му, новите рискове и заплахи налагат да развиваме ефективни отбранителни способности.

Румен Радев, президент на Република България: "Времето налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на нашия собствен отбранителен капацитет едновременно с повишаване на нашата оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса."

Президентът изрази увереност, че новият началник на отбраната ще предприеме необходимите мерки за модернизация на армията и водене на съвременна бойна подготовка.

Румен Радев, президент на Република България: "Вярвам също така, че ще предприемете всички мерки за решаване на тревожния проблем с неокомплектоваността на военните ни формирования, за издигане на престижа на военната професия и мотивацията на военнослужещите."

Целият професионален път на ген.-лейтенант Боцев преминава в армията - от командир на взвод до командир на Сухопътните войски. Поемайки поста, той увери, че ще работи за модернизацията и увеличаване бойната подготовка на въоръжените сили.

Ген.-лейт. Андрей Боцев, Началник на отбраната: "Ще направя всичко възможно, за да повиша бойната подготовка на българската армия и на въоръжените сили при очертаващия се остър дефицит на финансови средства, на технически средства и ограничения брой личен състав."

По-късно в МО ген. Боцев прие официално поста началник на отбраната от временно изпълняващия длъжността вицеадмирал Емил Ефтимов.

Стефан Янев, служебен министър на отбраната: "Желая Ви много здраве, много мъдрост във взимане на решенията и Вашите решения да бъдат справедливи. Когато са справедливи, всички ще ви подкрепят."

Новият началник на отбраната ще работи в ситуация, в която в БА не достигат 5500 военнослужещи заради липсата на техника и не дотам високи заплати. От трите проекта за модернизация на армията - за закупуване на нов изтребители, кораби на ВМС и бронирана машина за Сухопътните сили, последният беше оставен на заден план. Именно генерал Боцев беше човекът, който неведнъж заяви, че трите трябва да вървят ръка за ръка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция и Германия вървят към нормализиране на оношенията
Турция и Германия вървят към нормализиране на оношенията
Издигат паметник на Раковски в София
Издигат паметник на Раковски в София