НС създаде Временна комисия за продажбата и приватизацията на ЧЕЗ

Депутатите създадоха Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България. Предложението за създаване на комисията е на БСП. В нея ще участват трима народни представители от всяка ПГ, като общият им брой ще бъде 15. Комисията ще работи за срок от един месец. За председател бе избран Жельо Бойчев от БСП.

от БГНЕС
09:35, 14.03.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Преминаването на собствеността на дружеството в ръцете на неясни собственици при неизяснени обстоятелства и непрозрачно финансиране е недопустимо от гледна точка на националната сигурност, мотивира предложението на левицата Драгомир Стойнев.

„Имаме и доста съмнения около тази сделка. Не може НС да остане безучастен свидетел на случващото се в стратегически сектор, какъвто е енергетиката. То е длъжно да упражни всички факти и обстоятелства около фирмата купувач“, заяви още Стойнев.

Нямаме никакви притеснения по евентуален дебат, който трябва да бъде проведен в НС и го доказахме с извънредните заседания на комисията по енергетика, където бяха изслушани всички, каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни, че ГЕРБ ще подкрепи предложението на БСП, защото тогава ще стане ясно и ще излезе цялата истина, за да може да се спре със спекулациите и да се заиграва със страховете на хората. Подкрепяме създаването на такава анкетна комисия, защото смятаме, че така ще излезе обективната истина, каза още Цветан Цветанов.

Димитър Лазаров от ГЕРБ предложи освен продажбата на ЧЕЗ, времената комисията да се занимава и с приватизацията на дружеството досега.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Франция ще съди „Гугъл“ и „Епъл“ за „злоупотреби с бизнес практики“
Франция ще съди „Гугъл“ и „Епъл“ за „злоупотреби с бизнес практики“
Законът и ние: Агенцията по вписванията с нови електронни услуги
Законът и ние: Агенцията по вписванията с нови електронни услуги