НОВИНИ

Няма да закриват пожарните в Пампорово и Боровец до края на туристическия сезон

След протест в Пампорово заради решението да се закрие пожарната служба в курорта и последвала спешна среща при премиера Бойко Борисов стана ясно, че до края на зимния сезон промени в зимните курорти Боровец и Пампорово няма да има и пожарната безопасност ще бъде гарантирана. В Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов обяви, че оптимизационните мерки, които са били предложени не са достатъчно навременни.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:47, 13.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Пожарната служба в Пампорово е единствената в Смолянска област, предвидена за закриване във връзка с оптимизацията на пожарните служби в страната. Затова и на протеста си днес пожарникарите от Пампорово заявиха, че е абсурдно да се остави национален курорт без такава служба.

Заради закриването ѝ, освен курорта без пожарна трябваше да останат още пет села в района. Според протестиращите, противопожарните служби от Чепеларе и Смолян няма да могат да пристигат навреме особено през зимата, а хотелиери предупредиха, че това може да доведе и до отлив на туристи.

Спешната среща в кабинета на премиера Бойко Борисов с кметовете на Чепеларе и Самоков, в която участваха зам.-вътрешният министър Красимир Ципов и директорът на пожарната Николай Николов, доведе и до бързото решение до края на зимния сезон звената в Пампорово и Боровец да продължат да работят, както досега. Мотивите:

Владислав Горанов - министър на финансите: Подобни промени дори и да са мотивирани от обективни обстоятелства не могат да се извършват в началото на активния туристически сезон, а и обсъдихме с МВР, че са възможни и други мерки, които да помогнат на пожарната да се окомплектова без да се закриват точно звената в Пампорово и Самоков.

Кметовете на Чепеларе и Самоков бяха доволни, че проблемът е разрешен толкова бързо.

Владимир Георгиев - кмет на Самоков: Не на последно място това гарантира и запазване на работни места, което ще е от огромно значение и за бъдещата работа.

Обмислят се и други мерки, включително законодателни, за да се укрепи капацитета на пожарната,съобщи финансовият министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма престъпление, а административно нарушение при търга във ВМА
Няма престъпление, а административно нарушение при търга във ВМА
Бизнесът чака облекчаване на процедурата за наемане на кадри от трети страни
Бизнесът чака облекчаване на процедурата за наемане на кадри от трети страни