НОВИНИ

Бизнесът чака облекчаване на процедурата за наемане на кадри от трети страни

У нас има недостиг на машинни и строителни инженери и бизнесът чака облекчаване на процедурата за наемане на чужди граждани. Около това становище се обединиха участниците в конференция на тема "Образование, трудов пазар и бизнес" в Русе. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че в момента се правят законодателни промени за да се облечи режима за издаване на т. нар. "синя карта" - разрешение за пребиваване и работа у нас на граждани от трети страни. Според него, специалностите в университетите трябва да бъдат съобразени с бъдещите нужди на пазара на труда за период от 15-20 години.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Виолета Никифорова
17:36, 13.11.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

В страната ни има проблем с висококвалифицираната работна ръка, заяви министър Бисер Петков и за краткосрочното му решаване се търсят специалисти от българските общности зад граница.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Такава потребности има по отношение на други технически специалности-съответно остра нужда от инженери, не само машинни, но и строителни.

Детелина Петрова е управител на силистренска фирма за производство на инсталации селското стопанство. Изнасят машините си в Русия и Украйна. Има опит с наемането на кадри от чужбина и смята, че час по-скоро трябва да се улесни процедурата.

Детелина Петрова - управител на фирма за производство на инсталации за зърнобази: От Украйна искахме да наемем момчета, тъй като искахме да развиваме този пазар. Стана доста необходимо момчетата, които изпращаме там, на монтажи и изобщо да обслужват нашите инсталации, да знаят украински.

Тромавите процедури за наемане на работна ръка у нас пречат на бизнеса.

Детелина Петрова - управител на фирма за производство на инсталации за зърнобази: Момчетата, за наше щастие, имаха и български корени и по-бързо си взеха българско гражданство, отколкото ние да успеем да докараме до край тази процедура.

За да не се случва така и бизнесът да изпуска квалифицирани кадри, процедурите ще са по-бързи, каза министър Петков. Ще отпадне и задължението чужденецът да напуска страната след като изтече срокът му на пребиваване, за да кандидатства отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да закриват пожарните в Пампорово и Боровец до края на туристическия сезон
Няма да закриват пожарните в Пампорово и Боровец до края на туристическия сезон
Близо 400 са жертвите на земетресението по границата между Иран и Ирак
Близо 400 са жертвите на земетресението по границата между Иран и Ирак