НОВИНИ

Обновиха стратегията за наука, Фонд "Научни изследвания" отново ще работи

По-голям процент от БВП за наука и включване на повече млади учени в различни проекти -това са основните приоритети на обновената Стратегия за развитие на научните изследвания до 2025 -та година. Стратегията беше представена днес в просветното министерство. Стана ясно още, че новият правилник на "Фонд научни изследвания "вече е обнародван, така че изплащането на средства ще бъде възобновено. Учените могат да кандидатстват с проекти до края на юли.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:28, 01.06.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още

България е в дъното на класацията сред страните от Европейския съюз по средства отделени за научни изследвания. Затова стратегията си поставя цел до 2025 година средствата за наука да достигнат от 0,8 сега до 2 % от БВП, колкото е средно в Европа.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Най-големия проблем, който трябва да се реши чрез стратегията за нас е демографския. Предлагаме подмладяване на научната общност и привличането на млади учени. Цялостната политика е за модернизиране на науката, промяна в политиката, но не чрез закриване на институти и звена.

Приоритетните области, които ще се развиват са информатика, мехатроника, нанотехнологии, биотехнологии.На сайта на министерството вече може да се види и карта на научната инфраструктура в България, от която може да се разбере къде каква техника и лаборатории има. Днес стана ясно и че е обнародван новия правилник на "Фонд научни изследвания".Той се чакаше, за да започнат отново конкурсите. Одобрена е и годишната програма за финансиране.

проф. Георги Вайсилов - председател на ИС на Фонд " Научни изследвания": Тя е базирана на бюджета на Фонда, който за тази година е 15 млн. 193 хил. лева. Имаме значителни суми, които трябва да изплатим като втори етапи на проектите от конкурса през 2014-та година.

8 млн. лева от бюджета на Фонда ще са именно за стари проекти, за нови ще има още 6 млн. Проекти ще се подават до края на юли, финансирането ще е през ноември. След въпрос на " По света и у нас " ще получи ли сега финансиране проф. Бойко Рангелов, за който скоро ви разказахме, за да внедри в Пернишко системата за ранно предупреждение при земетресения, стана ясно, че не, защото Фондът не финансирал приложенията на проектите в практиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малките репортери на БНТ празнуват 1-ви юни
Малките репортери на БНТ празнуват 1-ви юни
Приказно шествие за 1-ви юни във Варна
Приказно шествие за 1-ви юни във Варна