НОВИНИ

Общинските служби "Земеделие" приемат заявления за щети от градушките

Градушката наистина беше едно от нещата, които белязаха изминаващите 7 дни. Щетите, които понесоха стопаните, все още се изчисляват. Бедствието унищожи между 40 и 60% от реколтата в 4 русенски общини. И днес в общинските служби "Земеделие" ще се приемат заявления от стопани с поразени площи.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
09:36, 09.07.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Стефан Панайотов стопанисва близо 5 хиляди декара слънчоглед, пшеница и царевица. Казва, че той и колегите му преживели голям стрес в неделя през нощта, когато паднала градушката. А след бурята в понеделник вечер надеждите им съвсем помръкнали - каквото пощадила ледената стихия, вятърът и дъждът го довършили. Още не знае колко са точно пораженията, защото не може да влезе в блоковете.

Стефан Панайотов, председател на земеделска кооперация в гр. Борово: Голяма кал, много дъждове, над 120 литра имаме дъжд. Това е в неделята и понеделника... А градушката е от порядъка на среден орех като големина. Просто падна сух град, който не е премесен с дъжд, което направи по-голямата поразия.

Има блокове, които облакът ги е заобиколил, казва Стефан Панайотов. За съжаление, неговите не са от тях. И се притеснява колко големи може да са загубите му.

Стефан Панайотов, председател на земеделска кооперация в гр. Борово: Ние бяхме заложили поне едно минимално 300 кг слънчоглед, но тъй като го гледам, стотина килограма може и да не се изкарат. Царевицата и тя има поражения, но тя по-бърже се възстановява. Но падналият слънчоглед - край.

Стефан Панайотов казва, че сега чака застрахователите да минат. В понеделник ще подава заявление и в общинската служба „Земеделие" да дойде и тяхна комисия на оглед, за да получи помощ и от държавата.

Стефан Панайотов, председател на земеделска кооперация в гр. Борово: Желателно е, защото застрахователите ще платят само застрахователната сума, която е застрахована. Но на места може да има и тотално унищожение, което няма как да се плати от застрахователите. Потърпевши ще бъдат кооператорите.

В кооперация „Горас" в град Борово работят 15 човека. Пари от нея чакат обаче и кооператорите. За да може да се разплати с всички и да останат пари за посев и обработка на земята, Стефан Панайотов ще разчита на всяка помощ. Защото каквито и усилия да положиш, срещу природата е трудно да вървиш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музикален фестивал под вода във Флорида
Музикален фестивал под вода във Флорида
Витоша летен фест приканва днес всички любители на планината и спорта
"Витоша летен фест" приканва днес всички любители на планината и спорта