НОВИНИ

Обсъждат как последната ни подводница да стане музей

7 години след като беше свалена от въоръжение, последната българска подводница "Слава" ръждясва край кея на варненската военноморска база. Все още идеята да бъде превърната в музей не е осъществена. Засега само се обсъжда как може да стане това.

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 05.05.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Павел Димитров е служил една година на подводницата "Слава". Вече избягва да ходи до пристана, защото гледката е потискаща.

Павел Димитров - Съюз на подводничарите: Знам, че е в много лошо състояние. Вече има много ръжда, по лекия корпус най-вече.

Според него "Слава" все още има шанс да бъде превърната в музей, но трябва да се побърза.

Подводницата конструктивно си има здрав корпус. Смятаме, че ще издържи още една година.

По предварителни изчисления за реставрацията ѝ трябват почти 3 милиона лева.

Николай Савов: Най-ниската оферта за изваждането на подводницата на суша, за да бъде обработена, реставрирана и т.н., само нейното изваждане е 1 милион и сто хиляди.
Павел Димитров: От Съюза на подводничарите нашата готовност да вземем участие с безвъзмезден труд най-вече в последния етап.

От Община Варна, която от 5 години е собственик на подводницата, все още не са си поставили срок за изпълнение на идеята.

Защото това е много трудна работа. На нас са подвластни всички административни закони, финансовите, природните все още. Ние винаги много бързо, експресно изслушваме всяка една идея с всеки който иска да бъде полезен за този-музей - подводница.

Проблем е и тежката процедура за промяна на статута в подводница музей. Ако не се пристъпи към бързи действия, "Слава" по естествен път ще се превърне в куп старо желязо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военната авиация отново в небето над София
Военната авиация отново в небето над София
Евровизия - какво са подготвили домакините от Португалия
"Евровизия" - какво са подготвили домакините от Португалия