НОВИНИ

Обучиха учители как да реагират при атентат

Над 120 директори, учители и педагогически съветници от Варненската област преминаха обучение как да реагират при съмнения или при атентат. Занятията водиха университетски преподаватели, следователи и служители на държавна агенция “Национална сигурност”. Инициативата е на синдиката на българските учители и Министерството на образованието.

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 31.03.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Училищата са особено уязвими при терористични действия, защото на едно място има големи маси от хора, повечето от които деца. Затова директорът трябва да знае какви мерки да предприеме при заплаха от атентат.

Даниел Дионисиев, служител на ДАНС: "Просто спазва едни правила, които биха гарантирали на първо място безопасността на учениците от гледна точка на това да не предизвика допълнителни афективни състояния."

Не трябва да се пренебрегват и най-малките заплахи, включително и шеговитите обаждания по телефона. Дионисиев посочи и как бързо и ефективно може да бъде изведена от училище голяма група деца.

Даниел Дионисиев, служител на ДАНС: "Учениците, дори под формата на игра, ако са по-малки – да отиграват различни ситуации, за да не се предизвика паника и за да може това винаги да бъде представено, като игра."

Варненските учители бяха запознати също с процеса на радикализация, който превръща един човек в терорист, и как могат да разпознаят един съвременен терорист. По време на обучението специалистите анализираха и атентатите, окървавили Европа пред последните 2 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забравен багаж на столичен булевард вдигна на крак службите
Забравен багаж на столичен булевард вдигна на крак службите
Шефът на Булгартабак: Фабриката в София спира работа само временно
Шефът на "Булгартабак": Фабриката в София спира работа само временно