НОВИНИ

Очакват се пари от бюджета за наемане на работа на хора с увреждания

Около 300 души с различна степен на увреждания търсят работа чрез бюрото по труда във Варна. За голяма част от тях, единственият шанс да се докажат пред работодатели е националната програма за заетост и обучение на хора с увреждания, за които държавата плаща заплати и осигуровки. Засега обаче не могат да бъдат назначени нови лица по програмата, тъй като няма пари за нови бройки. От бюрата по труда в цялата страна чакат разпределение на средства, които ще бъдат в помощ на хората с увреждания.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
11:24, 30.01.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Повече от година и половина Зорница Михова е търсила работа на свободния пазар на труда, но така и не получила назначение.

Зорница Михова: Имах даже случай, стигна се до подписване на трудов договор и само в момента в който разбраха че съм с ТЕЛК решиха, че аз не съм подходящия кандидат.

Зорница сега работи като младши експерт в Бюрото по труда във Варна, точно по програмата за заетост и обучение на хора с увреждания. Казва, че често се е чувствала обидена след срещи с работодатели.

Зорница Михова: И се амбицираш да покажеш, че можеш. Да покажеш, че това че си с ТЕЛК не те прави с по-малки възможности от другите лица.

Подобен е и случаят с Милена Димитрова, която три години е била без работа.

Милена Димитрова: Малко се притесняват хората като цяло да наемат човек с увреждане. Определено са малко по-предубедени.

Милена вече за втори път е назначена по програмата като деловодител в Община Варна.

Нора Момчева - главен секретар на Община Варна: "Това е наистина програма за работодателя, няма финансов ангажимент по програмата - въпрос на морал.

Истината е, че работодателите трудно назначават хора с увреждания, казва директорът на Бюрото по труда във Варна Божидар Михайлов.

Божидар Михайлов: Има хора, за които би трябвало да се помисли малко повече, да се определи конкретно работно място, това са допълнителни пари и инвестиции, които невинаги са склонни да ги дават.

Сега Милена и Зорница са по-оптимистично настроени. Надяват се след 24-те месеца по програмата да останат на работа или да им се отвори нова професионална възможност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видинска област се топи заради демографски срив
Видинска област се топи заради демографски срив
Психолози работят с деца в болницата в Търговище
Психолози работят с деца в болницата в Търговище