НОВИНИ

Огромен процент от българите трябва да подменят лични документи през 2020 г.

Валидността на над 2 200 000 лични документи на българи ще изтече през 2020 г. За да не се образуват опашки в местата за подаване на заявления - от Дирекция "Български документи за самоличност" вземат превантивни мерки. Подаване на заявления може да стане в районните управления. Мобилна биометрична станция ще отиде на място в държавните институции и големи фирми - ако те подадат искане за това. Ще се приемат заявления и по електронен път, но само ако хората имат валиден електронен подпис.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:12, 19.12.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

За да не създава главоболия подмяната на лични документи - повече служители ще работят на гише. До момента са назначени допълнително 80 в цялата страна, а през следващата година ще се увеличат с още 169.

Светлана Ценева - директор на ДБДС: Където сме предвидили, че очакваме - това са големите областни градове, разбираемо е, там се откриват повече работни места.

Празничното прибиране в родината е добра възможност за българите зад граница да подменят документите си. Атанас Атанасов живее и работи в Испания.

Атанас Атанасов: „Tочно затова се върнахме, заради близките, заради празниците. И като ми счупиха личната карта и се налага да си я сменя.
;

Аня е бесарабска българка и също бърза да си извади нови документи, тя пък - за да може да гостува на близките си в Украйна.

Подмяната на лична карта не трябва да става по-късно от 30 дни след като е изтекла валидността ѝ. В противен случай санкциите са от 20 до 150 лева.

През следващата година трябва да се избере и изпълнител след обществената поръчка за новото поколение документи за самоличност.

Светлана Ценева - директор на ДБДС: Новите лични карти се предвижда да има електронен носител на информацията. В чипа ще се съдържа информация за биометрични данни и електронна идентификация.

Още не е ясно кога ще започне издаването на новото поколение лични документи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Вълчев: Заплатите в Художествената академия ще бъдат изплатени
Министър Вълчев: Заплатите в Художествената академия ще бъдат изплатени
​Най-малко трима души са загинали при стрелба в центъра на Москва
​Най-малко трима души са загинали при стрелба в центъра на Москва