ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Огромни загуби за производителите на дини в Любимец

bnt avatar logo от ​Пламена Пилитова
A+ A-
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Огромни загуби отчитат производителите на дини в Любимец. Хората се оплакват, че дъждовете са съсипали голяма част от продукцията им. Ниските цени и вносът от Гърция също ощетяват стопаните.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Христо Моряков отглежда 60 декара бостан в землището на Любимец. С това се препитава, от години, цялото му семейство. Това лято обаче, дъждът е унищожил по-голямата част от продукцията му.

      Христо Моряков – производител на дини: Стоката изгни! Около 150 тона дини оставих на къра.

      Според Христо освен дъжда, неконтролираният от държавата внос също спомага за загубите, които търпят родните производители.

      - Когато трябваше да продаваме, се продаваше чуждата диня в България. На търговците им звъним, те казват аз съм на гръцка, аз съм на румънска. Казват не можем да спрем вноса от Гърция, като не можете ще спрете вноса от Гърция, спряхте нашето производство.

      На борсата в Любимец в момента цената на дините е между 15 и 20 ст за килограм на едро.

      - Не можем да изкараме семената. Един пакет семе е 100 лв. - 1000 семки, а аз от едно ремарке не мога да взема сто лева. Един тон да продам не мога да взема сто лева.

      Само допреди няколко години около Любимец имаше хиляди декари с насадени бостани, но сега те са намалели наполовина, заради загубите, които производителите все повече търпят. Надеждата на хората тук е в държавните институции, които би трябвало да намерят механизъм, чрез който да защитят българската диня на пазара и да спасят поминъка им.

      Свързани статии:

      Ползите от консумацията на диня през лятото
      Ползите от консумацията на диня през лятото
      Турски диетолози разкриха ползите от консумация на диня през лятото, съобщава Haberturk. Оптималният дневен прием на този плод е 2-3 порции и зависи от индивидуалните особености на организма: пол, здравословно състояние, физическа активност, ръст и тегло.
      Чете се за: 00:35 мин.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?