НОВИНИ

Ползите от консумацията на диня през лятото

Турски диетолози разкриха ползите от консумация на диня през лятото, съобщава Haberturk. Оптималният дневен прием на този плод е 2-3 порции и зависи от индивидуалните особености на организма: пол, здравословно състояние, физическа активност, ръст и тегло.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:55, 23.07.2018
Чете се за: 00:35 мин.
Още
Ползите от консумацията на диня през лятото
Снимка:

Порция диня от 200 грама, която съдържа 50-60 калории, разхлажда в летните жеги и същевременно задоволява желанието за сладко.

Всеки човек може да консумира диня. Все пак не бива да се забравя, че подобно на всички плодове и динята съдържа фруктоза. По тази причина болните от диабет следва да не прекаляват с консумацията и могат да си позволят най-много една порция дневно. Поради високото водно съдържание и диуретично действие хората, които имат проблеми с бъбреците, също трябва да внимават.

Препоръчителният дневен прием от 2-3 порции диня напълно задоволява нуждата на организма от плодове, а съдържащите се в нея фибри подпомагат храносмилането и функциите на червата. Подобно на повечето червени плодове и динята съдържа антоциан и ликопен, които спомагат за предпазване от сърдечносъдови заболявания и рак (най-вече на простатата).

Динята има високо съдържание на витамин C и фолиева киселина. Витамин C е сред най-мощните антиоксиданти и забавя стареенето, а също и предпазва от заболявания. Червените плодове намаляват възпаленията в организма, а флавоноидите в тях също имат антиоксидантни свойства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР стартира акция за засилени проверки на товарни автомобили и автобуси
МВР стартира акция за засилени проверки на товарни автомобили и автобуси
Акрополът в Атина ще остане затворен заради жегата
Акрополът в Атина ще остане затворен заради жегата