НОВИНИ

Около 60 % от хората в български компании са склонни на корупция

60% от висшите изпълнителни кадри в компаниите в България са склонни да прибегнат до неетични практики и корупция с цел да осигурят икономическото си оцеляване, сочи проучване на Международната одитна компания Ърнст енд Янг .Това е част от 14-тото глобално проучване на компанията, което стъпва на информацията на 2800 лица на ръководни позиции, работещи в 62 държави.

около хората български компании склонни корупция
bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 31.05.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Всички тези 60 % са склонни да толерират действия като промяна на финансови отчети, договори със задна дата или предлагане на развлечения, лични подаръци или парични плащания на фирми, с които имат договорни отношения.

Парадокс е, че изследването отчита висок процент на признаващи за ширеща се корупция, но повечето от тях казват, че това не се отнася за тяхната индустрия. Над 90 % от анкетираните посочват като мярка за справяне с корпоративните злоупотреби яснотата за собствеността на компаниите.

Николай Гърнев - управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания, Косово: Личната отговорност, търсенето на лична отговорност е една много важна предпоставка за справянето с проблема. Лична отговорност на ръководителите на предприятия, фирми компании. Огромното болшинство от респондентите подкрепят въвеждането на стриктни, на много строги отговорност , криминални отговорности за ръководителите на предприятията като един от методите за справяне с корупцията в глобален мащаб.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годишен доклад на ОЛАФ: Румъния, България и Унгария злоупотребяват с еврофондове
Годишен доклад на ОЛАФ: Румъния, България и Унгария злоупотребяват с еврофондове
Кампания срещу тютюнопушенето в училищата в Благоевград
Кампания срещу тютюнопушенето в училищата в Благоевград