САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Окончателно - газът поевтинява с 9,97% от юли

За първи път Комисията за енергийно и водно регулиране въвежда цени за пренос на виртуално синьо гориво от Гърция.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:55, 28.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Природният газ поевтинява с 9,97% от 1 юли. Това реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране. Заради по-ниската цена на синьото гориво от началото на следващия месец ще поевтинеят парното и топлата вода. Очаква се средното намаление при техните цени да бъде 4,5%.

;

На заседанието си днес Комисията за първи път определи и цени за виртуален пренос на природен газ от Гърция. Очаква се търговията да започне от началото на юли. Цените за този вид пренос ще са с 50% по-ниски от обичайните почти 20 лева за 1000 куб. метра, които взима в момента "Булгартрансгаз".

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране:
Най-после 7 години след като България беше лишена от природен газ през януари 2009 г. за първи път се дава възможност да имаме внос на природен газ отдруго направление и от друг доставчик, а това през връзката през Кулата Сидерокастро. Български потребители, обикновено индустриални или търговци на природен газ могат да закупуват природен газ на гръцка територия, вероятно от терминала за регазификация в Ревитуса. Този газ ще остане за ползвателите в Гърция, а в същото време същата част от природния газ от Газпром Експорт за Гърция остава на българска територия.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Направиха частична възстановка на стрелбата в Слънчев бряг
Направиха частична възстановка на стрелбата в Слънчев бряг
Закриват 8 паралелки в Благоевградско
Закриват 8 паралелки в Благоевградско