НОВИНИ

Окръжният прокурор на Пловдив за аферата с източването на Здравната каса

Най-вероятно днес прокуратурата в Пловдив ще поиска постоянен арест за двама от задържаните за аферата с източването на Здравната каса в града. Това каза пред БНТ Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив.

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 11.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Двама от четиримата задържани са освободени под парична гаранция - съответно 20 000 и 30 000 лева.

Постоянен арест ще бъде поискан за директора на Дирекция в Регионалната каса Иван Деспотов и колегата му Влади Манев.

Чрез схемата Здравната каса е източена с над един милион лева чрез аптеки-фантоми след кражба на лични данни. Използвани са диагнози на действително болни от хепатит С пациенти, които веднъж са получили скъпоструващи лекарства. Чрез престъпната схема, обаче, касата без да разбере е платила лекарствата втори път.

Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив: Схемата е създадена от обвиняемия Александров, който развива аптекарска дейност заедно с директора на Дирекция "Контрол на денталната, медицинската и аптечната дейност" в РЗОК - Деспотов и тя е в намиране на подставено лице, което е Йотинов.
Без да развиват каквато и да е дейност подставеното лице, след като представя неверни документи - част, от които са рецепти, медицински протоколи и след като получава данните от директора на дирекцията и от другия обвиняем Манев, който пък е началник на сектор контрол за съществуващи реално пациенти за съжаление с тежки заболявания, успяват за около една година, подавайки документи без какъвто и да е контрол, извършването на престъпления от длъжностните лица да получат от Здравната каса един милион и сто хиляди лева.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е мъжът, който блъсна с колелото си дете
Задържан е мъжът, който блъсна с колелото си дете
Български учени разработиха робот, който проверява в движение корабния корпус
Български учени разработиха робот, който проверява в движение корабния корпус