НОВИНИ

Оланд и Меркел призоваха към деескалация на ситуацията около Крим

Положението около Крим и уреждането на ситуацията в Донбас бяха обсъдени в телефонен разговор между украинския президент Петро Порошенко, канцлерката на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд, съобщи пресслужбата на украинското президентство, цитирана от ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
21:25, 16.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
оланд меркел призоваха деескалация ситуацията около крим

"Лидерите на Германия и Франция обещаха всячески да помогнат за деескалацията на ситуацията (около Крим) и изразиха готовност за съвместна работа за намиране на решение", се казва в изявлението.

Събеседниците също така са потвърдили ангажимента си за съвместни усилия за уреждане на ситуацията в Донбас единствено с политически и дипломатически средства и са подчертали необходимостта да продължи взаимодействието в "нормандски формат" (Франция, Германия, Русия и Украйна).

Френският президент Франсоа Оланд е призовал замесените в Украйна страни да избягват всякаква ескалация, която би затруднила прилагането на Минските споразумения, се казва в изявление на Елисейския дворец, цитирано от Франс прес.

Телефонният разговор се състоя по молба на Порошенко, за да бъде обсъдена ситуацията в Украйна, отбелязва агенцията.

Оланд е припомнил позицията на Франция "за незаконното анексиране на Крим (през 2014 г. от Русия), което не може да бъде признато".

Френският президент изтъкнал, че мирното уреждане на ситуацията в източна Украйна може да се постигне чрез "възстановяването на сигурността, установяване на трайно примирие и организиране на избори съгласно украинските закони и при спазване на международните критерии".

Напрежението между Русия и Украйна заради Крим се изостри в петък, когато Москва обяви, че разполага на полуострова най-модерната противовъздушна и противоракетна система С-400.

Това разполагане бе очаквано, тъй като бе обявено още миналия месец, но настъпва в момент на изключително обтегнати отношения между двете страни, отбелязва АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германската полиция задържа човека, продал пистолет на мюнхенския стрелец
Германската полиция задържа човека, продал пистолет на мюнхенския стрелец
Дете пострада на пързалка в Русе
Дете пострада на пързалка в Русе