НОВИНИ

Омбудсманът подкрепи протест на медицинските специалисти в Кърджали

Обмудсманът Мая Манолова обмисля да атакува в Конституционния съд сега действащия закон за съсловните организации в здравеопазването. Според нея упражняването на професията не трябва да бъде обвързано с членство в съответната организация и плащането на членски внос. В момента са нарушени много конституционни разпоредби, каза в Кърджали Мая Манолова. Тя пристигна в града, за да се включи в протеста на медицинските специалисти от района.

bnt avatar logo
от И. Типова, Г. Аргиров
20:22, 19.06.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Протестът в Кърджали започна с половин час закъснение. Медицинските специалисти изчакаха пристигането на омбудсмана, за да представят заедно своите искания. И недоволството си, че отпуснатите от правителството пари за повишаване на заплатите им не са стигнали до тях.

Семра Хасан, медицинска сестра: То бяха методики, то бяха обещани пари - 30 милиона, 50 милиона. Нито методика се запознахме, нито тези пари са достигнали. На места са увеличени, по думи на колеги по 20 по 30, максимум до 50 лева.

Медицинските специалисти разчитат на подкрепата на омбудсмана Мая Манолова. А тя смята, че една от стъпките е отмяна на досегашния закон за съсловията..

Мая Манолова, национален омбудсман: За да работиш, ти трябва да плащаш членски внос. Тук има нарушени много разпоредби. Това е едната линия на поведение. А другата е нашето намерение заедно с организаторите на протеста , с медицинските сестри, с фелдшерите, с акушерките да внесем проектозакони за всяко едно от съсловията в здравния сектор.

Медицинските специалисти преминаха в протестно шествие по централната улица на града. Много от тях вече са готови да напуснат системата на здравеопазването и да търсят реализация в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От „Атака“ предлагат да се приложи анекс към договора със Северна Македония
От „Атака“ предлагат да се приложи анекс към договора със Северна Македония
Тръмп започна предизборната си кампания без нови политически послания
Тръмп започна предизборната си кампания без нови политически послания