НОВИНИ

Онкоболни деца чакат скъпоструващи лекарства с месеци

Деца, страдащи от тежки онкологични заболявания, са принудени да чакат с месеци скъпоструващи лекарства, което забавя лечението им. Медикаментите са регистрирани в чужбина и се отпускат само с протокол от Фонда за лечение на деца. От отделенията по детска онкохематология у нас се надяват кампанията „Българската Коледа" да им помогне и болниците да се снабдят с количества от медикаментите, за да се продължи лечението на малките пациенти.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
09:40, 22.12.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Три центъра у нас - в София, Пловдив и Варна лекуват деца с онкохематологични заболявания. В пловдивското отделение на Университетската болница „Свети Георги" годишно с коварната болест се диагностицират по около 50 деца. При започване на терапията част от лекарствата се реимбурсират от Здравната каса. За други се чака с месеци одобрение от Фонда за лечение на деца.

Доц. Мария Спасова, началник Отделение по детска онкохематология в УМБАЛ „Свети Георги"-Пловдив: "Това са около 5,6 медикамента за лечение на злокачествени заболявания при децата, които не са регистрирани в България, но са със задължителен елемент от лечението по международни препоръки. Да речем Онкаспар един флакон е над 3000 лева. ... Като цяло химиотерапията е изключително скъпоструващо лечение и е трудно да бъде доставено със собствени средства на болницата в рамките на клиничната пътека."

Фармацевтите са решили да не ги регистрират у нас и затова се налага лекарствата да бъдат доставяни от чужбина. Пътят на медикамента до болното дете е труден и дълъг.

Доц. Мария Спасова, началник Отделение по детска онкохематология в УМБАЛ „Свети Георги"-Пловдив: "Той трябва да има епикриза първа за потвърдено злокачествено заболяване, след което кандидатства във фонда. Изчаква се мнение на експерт, което винаги е положително, тъй като това е неотменна част от лечението. Отнема време. След което болницата стартира процедура по реда на наредба 10 за нерегистрирани медикаменти, което също отнема около два-три месеца."

Време, в което трябва да се действа бързо, за да се спаси детския живот, казват лекарите. Затова се обръщат към „Българската Коледа" с надеждата за финансова помощ. Искат онкоцентровете да бъдат снабдени с количества от скъпите медикаменти, за да могат да окажат бърза помощ на малките пациенти.

Доц. Мария Спасова: "Би било желателно всяка една от клиниките да разполага с известно депо от тези нерегистрирани медикаменти, за да може да започне навреме лечението, а вече пациентът от тук нататък да върви по индивидуалния път за доставка. Това са едни минимални количества от порядъка на около 10 флакона за всеки един медикамент колкото да можем да покрием началния период.

Лекарите тук са благодарни на кампанията, която е помогнала много на отделението.

Доц. Мария Спасова: "Българската Коледа много е помагала на цялата детска клиника. Голяма част от апаратурите, закупени тук са от Българската Коледа.Така че разчитаме на това."

Със средства събрани от „Българската Коледа" през миналата година на шест деца ще бъдат направени генетични изследвания за първични имунни дефицити в чужбина. Всяка една от тези манипулации струва до 5000 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът ще обсъжда промени в Закона за защита от дискриминация
Парламентът ще обсъжда промени в Закона за защита от дискриминация
Жертвите от натравяне с концентрат в Русия станаха 71
Жертвите от натравяне с концентрат в Русия станаха 71