НОВИНИ

ООН: Европейските страни не трябва да затварят граници заради бежанците

Говорителят на върховния комисар на ООН за бежанците Уилям Спиндлър заяви, че Европа се е справяла по-успешно с бежанците след разпадането на Югославия и е невъзможно сега да не може да се справи. Според него в Европа трябва да има по-ползотворно сътрудничество по въпроса с мигрантите, особено в Гърция.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
12:55, 01.03.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света
оон европейските страни затварят граници заради бежанците

Европейските страни трябва да си сътрудничат по-продуктивно в решаването на проблема с бежанците и не трябва да използват сълзотворен газ срещу тях или да закриват граници, заяви говорителят на върховния комисар на ООН за бежанците Уилям Спиндлър.

"Агенцията на ООН за бежанците смята, че ситуацията в Европа е критична. Стигаме до точка, в която вече може да говорим за хуманитарна криза”, заяви той в интервю пред RT. Десетки хиляди хора са в отчаяна ситуация, бягащи от война, репресии, нарушаване на човешките права. Те идват в Европа в търсене на защита, но вместо това се срещат със сълзотворен газ и полицейски бариери. Искаме да видим различно отношение”, заяви той.

Според него в Европа трябва да има по-ползотворно сътрудничество по въпроса с мигрантите, особено в Гърция. „Бежанците не би трябвало да се справят сами с този проблем”, каза Спиндлър.

Според представителя на ООН Европа се е справяла по-успешно с бежанците след разпадането на Югославия, когато "стотици хиляди хора станаха вътрешно разселени лица, ако не и милиони. Много от тях се обърнаха към Европа. Как можехме да се справим тогава, а сега не можем?”, заяви Спиндлър.

Вчера в околностите на град Кале в северната част на Франция се стигна до сблъсъци на нелегални мигранти с полицията, след като властите започнаха да разрушават лагера на бежанците. Сблъсъци имаше и на македонско-гръцката граница, където хиляди мигранти са блокирани и не могат да влязат на македонска територия. Те се опитаха да пробият блокадата, на което силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха части от летището в Кьолн заради нарушения на сигурността
Евакуираха части от летището в Кьолн заради нарушения на сигурността
Свлачища заплашват пътя към село Жребичко
Свлачища заплашват пътя към село Жребичко