​Опасно гореща неделя

В последния ден на юли температурите ще достигнат до 38 градуса. Обявен е жълт код в цялата страна. Има опасност от пожари. Лекарите съветват възрастните и хронично болни хора да не излизат в пика на жегите. Българският червен кръст има готовност да раздава безплатно вода в най-горещите часове в областните градове.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
11:42, 31.07.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Лятото е в разгара си. Мнозина вече са по планинските и морските ни курорти, други стягат куфарите. Новините за тях са добри, тъй като тази година август се очаква да бъде със средни температури - около и малко над нормата. Месецът ще започне със слънчево и горещо време. Според метеоролозите най-високите температури през август ще са между 34° и 39°, а най-ниските между 10° и 15°.

Анастасия Кирилова - синоптик, Национален институт по метеорология и хидрология, БАН: Най-високи ще са температурите в първите дни от месеца. След 2 август до 5 ще премине студен атмосферен фронт и те ще се понижат и ще бъдат вече близки до нормалните за началото на август.

От 5 до 10 август времето ще се стабилизира, ще бъде слънчево и топло.

През второто десетдневие от месеца няма да има особена промяна, температурите ще са близки до обичайните. Не е изключено обаче в следобедните часове да се заоблачи и на места /предимно в Северозападните райони/ да превали и прегърми.

Най-трудна е прогнозата за третото десетдневие на август, когато се очакват динамични атмосферни процеси и променливо време.

Въпреки това, като цяло валежите през август ще са около нормата и най-малко по Черноморието.

Що се отнася до планините, там времето винаги е по-променливо и трудно се прави дългосрочна прогноза.

Анастасия Кирилова - синоптик, Национален институт по метеорология и хидрология, БАН: Всички, които ходят в планината, трябва да се съобразяват с краткосрочната прогноза, преди да тръгнат за катерене или разходка.

И така, въпреки че в края на август времето ще е променливо, с вероятност за превалявания, като цяло месецът ще е с нормални летни температури и най-важното - ще бъде особено подходящ за почивка по Черноморието. Хубаво лято!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Морска гара - любимото място на рибарите във Варна
Морска гара - любимото място на рибарите във Варна
Отменени полети от и към летище София заради стачката на „Еър Франс“
Отменени полети от и към летище София заради стачката на „Еър Франс“