Опасно мобилно приложение набира популярност сред децата

Опасно мобилно приложение набира популярност сред децата у нас, предупреждават специалисти. Вече са подадени два сигнала за посегателство срещу 14-годишни момичета. Приложението привлича потребителите с възможността да пишат помежду си, като останат анонимни.

от БНТ
08:49, 10.02.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет: Той беше се свързал анонимно с 14-годишно момиче и беше започнал да го обработва. Опитите да се открие човека общо взето удариха на камък, тъй като той даже не се беше регистрирал в приложението и е абсолютно анонимна връзката.

Така звучи едно предотвратено престъпление. С почти щастлив край. Почти, защото заловен все пак няма.

Приложението се казва "Телоним", а създателите му го рекламират като "най-искреното място в интернет", на което можеш да пишеш всичко, без да казвай кой си и без да оставяш следи към себе си.

Антоанета Василева, Асоциация "Родители": Когато ти си анонимен и контактуваш с анонимен - не знаеш кой стои от другата страна. Наистина през това приложение за съжаление много педофили търсят контакт с децата.

А децата често са податливи на всяко показано внимание. И за това си има обяснение.

Антоанета Василева, Асоциация "Родители": Много деца имат нужда от изява и от разговор, който да е анонимен, защото се притесняват, че някой може да ги съди. Категорично ги съветваме да не свалят това приложение.

А за анонимните опасности трябва да следят и родителите.

Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет: Разговорът на родител с дете на тема "Какво правиш в интернет, какви приложения ползваш, кое ти е интересно" е изключително важен и ценен.

Защото най-искреното място всъщност би трябвало да бъде вкъщи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Близо 160 години по-късно - училището в Добърско ще затвори врати
Близо 160 години по-късно - училището в Добърско ще затвори врати
Принц Филип се отказа от шофьорската си книжка
Принц Филип се отказа от шофьорската си книжка