НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Има опасност от епидемия от морбили и у нас

Опасност от епидемия от морбили и у нас. За това предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарждиев. В момента в съседните страни като Румъния, Сърбия и Северна Гърция има много случаи на заболяването. Дребната шарка върлува и в Европа - засегнати са Германия, Франция и Италия.

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 08.01.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Кантарджиев призова здравните власти, личните лекари и самите майки да проверят имунизациите на децата си за тривалентната ваксина, която се прави на едногодишна възраст.

По данни на Националния център около 70 на сто от българчетата са имунизирани. Болестта е особено опасна - миналата седмица е регистриран един смъртен случай в Сърбия, а от началото на епидемията в Румъния са починали 50 души.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: На 1000 болни деца едно може да направи усложнение и умира. Неприятното, обаче, на тази инфекция са късните последствия. Обикновено при прекарана тежка форма на инфекция може след време да настъпят усложнения, засягащи централната нервна система и някои от тях са с тежка инвалидизация. Чистият въздух е враг на морбилите, проветряване, чист въздух, децата навънка и никакви контакти на децата до 1-годишна възраст с хора, върнали се от чужбина. Особено от Гърция.

"В нашата страна се забави грипната епидемия. При грипа "Хонконг" (H3N2) по-бавно се увеличава броят на болните, но по-дълго боледуват. Възрастните и хората с хронични заболявания са най-застрашени от него", коментира проф. Кантарджиев. "В момента в София и в страната най-доминиращ е грип Б".

"Грипът имаше най-много случаи в Турция, настъпва пик и във Великобритания. Сега сме далече от епидемия и пик на епидемия" каза още той. "За съжаление, у нас вече има засягане на нервната система в следствие на грипа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​250 военни помогнаха на блокирани в снежен капан в Испания
​250 военни помогнаха на блокирани в снежен капан в Испания
Контролирани взривове край Сопот
Контролирани взривове край Сопот