НОВИНИ

Операция "София" на ЕС не може да спре трафикантите, пише британският доклад

Военноморската мисия на ЕС срещу трафикантите на хора край бреговете на Либия не е успяла да се справи с "невъзможното предизвикателство", пред което е изправена, се казва в разпространен днес британски парламентарен доклад.

bnt avatar logo
от БТА
16:01, 13.05.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
операция софия спре трафикантите пише британският доклад

Мисията, наречена Операция "София", не е успяла да постигне съществено възпиране на притока на мигранти, но в същото време поставените й цели са били нереалистични, смятат авторите на доклада, изработен от комисията за ЕС на Камарата на лордовете.
Започналата през май 2015 г. операция е била много полезна за издирване и спасяване на мигранти, но тя "реагира на симптомите, а не на причините" за кризата, се казва в документа. Той е подготвен, тъй като предстои да се направи оценка на мисията.
Хуманитарни организации оценяват като успешна работата на мисията за издирване и спасяване на хора, но в доклада се подчертава, че "мисия, която действа само в открито море, не е в състояние да разбие трафикантските мрежи, процъфтяващи благодарение на политическия вакуум и проблемите със сигурността в Либия и разпрострели се из цяла Африка".
По време на операция "София", носеща името на родено по време на една от спасителните й операции сомалийче, са били спасени повече от 13 000 мигранти, съобщи миналия месец ЕС, но участващите в нея съдове нямат право да навлизат в либийски териториални води, където действат много от трафикантите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Органите на реда изясняват сигнал за заплахи за обществени места
Органите на реда изясняват сигнал за заплахи за обществени места
Абитуриенти от Видин с народни носии в последния учебен ден
Абитуриенти от Видин с народни носии в последния учебен ден