НОВИНИ

Опит за рекорд на Гинес: Над 500 българи и македонци пяха заедно в Кюстендил

Над 500 българи и македонци се опитаха да поставят рекорд, като изпяха заедно две народни песни пред читалище "Братство" в Кюстендил. Инициативата се прави за първи път у нас, а организаторите си поставят за цел да бъде вписана в Книгата на рекордите на Гинес.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
21:30, 02.09.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Огромният импровизиран хор беше воден от двама диригенти и под съпровода на професионални музиканти. Участниците с много настроение и положителни емоции изпяха заедно „Брала мома къпини" и „Болен ми лежи Миле Попйорданов". Според тях подобна проява обединява двете страни и допринася за добрите приятелски отношения.

Димитър Цветков-диригент: Целия ни фолклор и на Македония, и на България е един и същ, така е до сами тука, нагледно се виде, че няма никаква пречка да си пееме и да се събираме.
Методи Данев: Толкова люде да се съберат на едно место, сите весели, толкова спокойни, со щастие много, со любов, мислим секогаш требе да има такива убави работи.

Инициативата е част от Международен фестивал на шлагерната и стара градска песен „Пей сърце", който се провежда всяка година в Кюстендил. Според организаторите от читалище "Братство" до идеята да кандидатстват за рекордите на Гинес за общо изпълнение на песен се стигнало заради големия брой участници от България и Македония в шлагерния фестивал.

Иван Андонов-председател на читалище „Братство" -Кюстендил: Надявам се, че за пореден път доказахме, че музиката и изкуството създават мостове между народите, политиците.

За финал на общото изпълнение хора на всякаква възраст от двете страни на границата се хванаха на едно голямо хоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ: От утре започва ремонтът на участъка от пътя Своге - София
АПИ: От утре започва ремонтът на участъка от пътя Своге - София
Благотворителен концерт в Пловдив набира средства за сграда за млади певци
Благотворителен концерт в Пловдив набира средства за сграда за млади певци