НОВИНИ

Организира се благотворителен базар на мартеници за реставрация на стара църква

Мартеници с кауза изработиха деца от читалището в търговищкото село Стража. На апела за спасяване от разруха на 100-годишната църква в селото откликнаха и хора от над 200 селища в страната, които изпратиха автентични украшения за организирания благотворителен базар. Уникат на "Пижо и Пенда" от вълнена плъст, с дължина от 110 см., е сред най-оригиналните мартеници в света

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
11:14, 23.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
организира благотворителен базар мартеници реставрация стара църква

Читалището в Стража е затрупано с колети с мартеници, които ще участват в организирания за втори път национален конкурс "Мартеница бяла и червена".

Майсторите са вплели цялото си въображение, тъй като ще има награди за най-оригинална, най-автентична и най-голяма мартеница. Традиционни усукани червено-бели конци, мартеници от кратунки, 110-сантиметрови фигури на "Пижо и Пенда" са част от колекцията.

Илияна Петрова, секретар на НЧ "Развитие - 1926" с. Стража: Ние сме много възхитени от творчеството на колектива на детска ясла в Бургас. Те са от естествени материали и много са се потрудили. Дълги са 110 см, миналата година най-дългата мартеница беше 95 см и нашето решение е тази мартеница да се обяви на търг.

В благородната каузата се включиха и 20-на деца от селото, които близо месец изработваха различни аксесоари. Те вече се продават на специален щанд на базара за мартеници в Търговище.

Николета: Ние се надяваме да съберем пари, за да възстановим църквата.

За връщане блясъка на църквата "Св. Параскева" в село Стража са нужни 100 хил. лв. 1/3 от средствата вече са събрани от дарения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На граничен пункт Илинден - Ексохи трафикът е нормален
На граничен пункт "Илинден - Ексохи" трафикът е нормален
Частично евакуиране на бежанците от Джунглата
Частично евакуиране на бежанците от "Джунглата"