Нова водопроводна мрежа може да реши проблема на благоевградските села

В 8 села от община Благоевград през лятото има недостиг на питейна вода. Жителите на населените места по поречието на Струма през годините са поддавали десетки жалби във ВиК - Благоевград. Всеки сигнал е проверен от специалисти от водното дружество в областния град.

от Даниела Чавдарова
12:43, 10.08.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

През лятото чешмите на хората,който живеят в благоевградските села Българчево, Зелен дол, Бучино, Селище, Логодаж и Покровник често пресъхват, и то за часове.

Инж. Росица Димитрова, управител на „Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Благоевград:Тенденцията от последните няколко години е да се наблюдава трайно засушаване и допълнително като проблем който е констатиран от страна на нашите служители е че водата за питейни нужди /ПРЕСЕЧКА /се използва и за поливане на градинки, зеленчуци.

В тези села не е възможно да се въведе режим на водата, тъй като количествата , които генерират водоизточниците са недостатъчни. От Водното дружество обясниха ,че за да се реши проблемът трябва да се изгради 20 километра водопреносна мрежа, но средствата ,с които разполагат стигат само за три километра. За това се търси помощ и от община Благоевград.

Инж. Росица Димитрова: Има идеен проект от 2002 година. Този идеен проект не е намерил своята реализация. Опитвали сме локално да решаваме проблемите на селата от община Благоевград, това обаче не е добре, сами виждате какъв е резултата - недоволни наши потребители.

Заради липсата на единна ВиК асоцияция в Югозападна България , водното дружество в Благоевград не може да кандидатства за европейско финансиране на проектите си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Днес е Световният ден на мързела
Днес е Световният ден на мързела
Полицията провежда акция за безопасност на движението между Бургас и Приморско
Полицията провежда акция за безопасност на движението между Бургас и Приморско