НОВИНИ

Колко по-висока може да стане минималната работна заплата?

Възможно ли е минималната работна заплата у нас да стане 600 лева и доколко реалистично е тя да се увеличи с 30%? Темата се повдигна от изказване на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за въвеждане на минимален доход във всички европейски страни.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:05, 31.01.2017
5985
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Около 13 на 100 от заетите у нас работят официално за минималната заплата. Това са 360 000 души. Сред тях са и хората, работещи за чистотата във Враца. Радват се, че изобщо имат работа, макар да живеят с чист доход 300 лева на месец. Смятат, че трудът им струва поне двойно повече.

Поне 500 лева да ни е заплатата, друга сума няма какво да искаме друго.
Значи минималната работна заплата, справедливо, давам около 500-600 лева, аз съм сам, жената не работи, 600 лева ако получавам чисти ще ми стигнат, а с 300 лева за къде?

Мечтите на тези хора биха се сбъднали, ако страната ни изпълняваше препоръката на Международната организация на труда - според нея всяка минимална работна заплата трябва да е 60 на сто от средната за страната. У нас това би означавало минималният доход да нарасне до 600 лева. Тема, която обичайно изостря тона между бизнес и синдикати.

Ивелин Желязков - Асоциация на индустриалния капитал: "Нормалните равнища са около 40% - като съотношение минимална-средна работна заплата. За съжаление в България подобно съотношение от 42% има само в столицата, никъде другаде в страната, както ви казах на някои места става дума за съотношение за 80 и повече процента.
Пламен Димитров - президент на КНСБ: "Наистина за трите години, последните, минималната работна заплата се е увеличила със 120 лева и пак е 230 евро, което е най-ниската в целия ЕС, пред нас са и Македония и Сърбия".

Синдикатите винаги са настоявали за по-висока минимална работна заплата, а работодателите за различен доход в различните професии. По думите на социалните партньори вдигането на минималния доход става без ясен механизъм и най-ощетени са секторите хотелиерство, търговия и охранителна дейност".

Пламен Димитров - президент на КНСБ: "Стига сме говорили ангро, ние 50-60 лева, бизнесът-20, много или малко, в крайна сметка да седнем с механизма и той да определи колко.
Владислав Горанов - бивш министър на финансите: "Предизвикателство пред социалния диалог е да се измисли механизъм как тя да бъде определяна на база обективни икономически показатели, а не на база административни решения на Министерския съвет".

Работата на експертната група, която трябва да създаде новия механизъм за работната заплата, продължава вече няколко години - а механизъм все още няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметници с противогази и послания към институциите
Паметници с противогази и послания към институциите
Птичи грип сред лебедите във Варна
Птичи грип сред лебедите във Варна