НОВИНИ

Пенсионери се обединиха в борба с телефонните измами

Пенсионерски фронт срещу телефонните измамници откриха в пловдивското село Рогош. Възрастните хора се събират редовно в пенсионерския клуб и правят разбор на всяка нова схема. Анализите им са дали резултат и за последната година няма нито един подлъган в тяхното село.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Нели Ангелова
16:44, 31.01.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

На тази среща в пенсионерския клуб няма нито един човек, който да не е получавал обаждане от фалшив роднина. Разказват с охота какви са били сценариите и как са надхитрили измамниците.

Цветанка Георгиева: „Бабо, катастрофирахме и сега съм в болница. Не ми каза цена. Казвам: "О, баба, не съм те изпратила... Моята внучка в чужбина, така че приспете се и повече не се обаждайте".
Карамфилка Карачанова: "Аз съм имала такова обаждане. „Майко, така и така.." „Е, и?!" съм отговаряла и веднага ми се затвори телефона".

Ако разговорът продължи, има една правилна реакция, казват жените от Рогош, които анализират престъпни схеми два пъти в седмицата.

Карамфилка Карачанова: "Ако за сина ми става въпрос, трябва да набера сина си по телефона и тогава да разбера дали за него става въпрос или е измама и след като е измама, телефона трябва да го задържа и да съобщя на МВР".
Величка Величкова - кмет на с. Рогош: "При наличието на тази задружност самите жени вече имат куража да се противопоставят на обажданията и колкото по-нормално се коментира темата, толкова по-спокойно те реагират на телефона. Има ги обажданията, обаче, не се хващат".

Последната вълна от телефонни измами в региона беше в Пазарджишко. Само за едно денонощие 16 пенсионери са се оплакали в полицията, че са изнудвани за пари по телефона. Измамниците са опитали да действат по схемата за мнимо полицейско разследване, но нито един от възрастните хора не се е подлъгал да хвърли спестяваните си през балкона. От полицията напомнят да не се дават пари под никакъв предлог, без значение за какъв се представя човекът по телефона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна 9-месечната ротация на американските военни в Европа
Започна 9-месечната ротация на американските военни в Европа
Потвърдиха, че Лех Валенса е бил сътрудник на тайните служби
Потвърдиха, че Лех Валенса е бил сътрудник на тайните служби