НОВИНИ

Имаме ли нужда от машинно гласуване?

За технологията на изборите в студиото на „Денят започва“ говориха политологът Димитър Димитров и проф. Михаил Константинов, експерт по изборно законодателство.

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 31.01.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Михаил Константинов: "Изкуствено си създадохме този проблем. Трябва да изчакаме решението на Върховния административен съд. Ясно е, че физическо на доставка на 18 000 машини няма. Време за организация на логистиката няма. Време за подготовката на комисиите няма. Машинно гласуване на 26 март няма. Въпроса е да го направим така, че да е законно всичко."

Константинов смята, че на тези избори ще има „средно“ купуване на гласове, тъй като тази практика преобладава на местните избори, а най-рядко се среща на президентските избори.

Михаил Константинов: "Веднъж вече го видяхме това машинно гласуване. С 500 машини беше гласувано на последните избори. По този начин бяха подадени около 45 -50 хиляди гласа. Един от проблемите е, че във всяка секция, в обозримото бъдеще, там където ще се гласува с машини ще има и гласуване с хартиени бюлетини. Вие не можете да накарате баба Гинка от Гинци, която я е страх да не я жъцне тока да отиде да гласува на компютър, който тя предпочита да го заобикаля. Следователно ще има бюлетини. Какво правят комисиите? Един път си преброяват бюлетините както досега, втори път взимат едни ленти, които им пуска машината с резултата, внимателно преписват на ръка резултатите от компютърната обработка и добавят в големия хартиен протокол. Накрая обобщават резултатите и след като ги обобщят правят отново един протокол, в който обаче е видно кой е гласувал машинно и кой на хартиен носител."

Димитър Димитров даде пример с гласуването в САЩ, където имаше проблеми и повторни ръчни преброявания.

Димитър Димитров: "Резултатите на последните президентски избори в САЩ, когато един от кандидатите поиска ръчно да бъдат проверени резултатите от един щат. Беше направена ръчна проверка. Но имаше някой параметри на подадените гласове на машини, които не съвпадаха с общите параметри, тоест имаше изкривяване и то в противната посока."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанският режисьор Педро Алмодовар ще оглави журито на кинофестивала в Кан
Испанският режисьор Педро Алмодовар ще оглави журито на кинофестивала в Кан
Повече полети между Москва и морските ни летища
Повече полети между Москва и морските ни летища