НОВИНИ

Ваньо Шарков: Не всеки министър на здравеопазването е правил реформи

Вече 20 години в здравеопазването текат реформи. Според бившият заместник министър на здравеопазването Ваньо Шарков, гост в студиото на "Денят започва", всеки министър е имал добри намерения, но не смята, че всички са правили нужните промени.

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 31.01.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Ваньо Шарков: "Не всеки, който е бил на поста министър на здравеопазването, е правил някакви реформи. Имаше хора, които предпочитаха нищо да не правят. Имаше и ситуации, в които се правеха много тежки недоразумения, като това да се издаде наредба, с която младите български лекари, които току-що са завършили да си плащат за да могат да специализират в България. Едно от първите неща, които променихме. Никога не сме коментирали някой от нашите предшественици или пък тези, които идват след нас. Всеки, който е влизал в това министерство се надявам е имал намерението да промени нещата към по-добро."

Той е категоричен, че през изминалите две години са заработили клинични пътеки, които са много полезни за пациентите.

Ваньо Шарков: "Поне през тези две години заработи програмата за майчино детско здравеопазване, което преди нас не беше финансирано. Броя на лекарите, които напускат България намалява. В крайна сметка фактите показват, че пациентите, които преди пътуваха за Турция, така наречения тъжен керван, вече получават необходимата медицинска грижа, заради внесената апаратура в страната и заради това, че каста от миналата година финансира радиохирургията."
Ваньо Шарков: "За първи път имаме финансиране по клинични пътеки за продължително лечение, имаме финансиране по клинични пътеки за палиативни грижи. Има още неща, които могат да бъдат направени. Същото беше и при инсултите, но вече имаме клинична пътека за продължително лечение след инсулт. Пациентът може да влезе и по тази пътека, която включва и физиотерапевтични процедури."

По думите му, самите пациенти имат представители в надзорния съвет на НЗОК и знаят за ползите от тези клинични пътеки.

Ваньо Шарков: "Представителите на пациентските организации са и в надзорния съвет на НЗОК, тоест те самите участват в вземането на решения. Те много добре знаят, че тези клинични пътеки от миналата година за първи се финансират. Това е една възможност за продължаване на лечението."..

Националната здравноосигурителна каса няма как да поеме закупуването на всички медицински изделия.Но може да направи поне социално значимите заболявания безплатни за пациентите. Проблемът е, че съпротивата срещу това кои заболявания да бъдат обявени за социално значими, е голяма.,

Ваньо Шарков: "Сега е модерно да се проверяват обществени поръчки. Трябва да бъдат обявени тези обществени поръчки. Цялата документация е в ОПДУ и ние това сме го казали при предаването на новия министър на здравеопазването - д-р Семерджиев, така че той е запознат и знае, че това нещо трябва да се довърши. Всяка година декември месец се създава работната група, която работи по спецификацията, броя, необходимите количества и през януари се пуска обществената поръчка за всички тези ваксини. Това, което беше направено. Критериите са абсолютно същите каквито са били през последните 5 години. Цяла година има ваксини до момента на приключване на тази обществена поръчка пак ще има ваксини. Да обявиш обществената поръчка не означава да я проведеш. Нека колегите я проведат, имат време, ако искат нещо да променят, да го променят."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН призова за незабавно прекратяване на бойните действия в Украйна
ООН призова за незабавно прекратяване на бойните действия в Украйна
32 деца са били осиновени през 2016 година от Русенска област
32 деца са били осиновени през 2016 година от Русенска област