НОВИНИ

Какви са глобите, ако не премахнем опасните ледени висулки?

Красиви, но опасни. Вледенен сняг под формата на застрашителни висулки. Какви са санкциите за онези собственици, които не си почистят ледените висулки и защо премахването им е наше задължение.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
07:34, 31.01.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Първите глоби за непочистени ледени висулки в София вече бяха наложени. Това са хора получили веднъж протокол от Столичния инспекторат за това, че трябва да премахнат опасните ледени късове и въпреки това не са го направили. Санкциите започват от 10 лева, но стигат до 20 000 лева. За частните сгради - отговорността за почистването на висулките е на собствениците, за обществените на Общината. Графикът на аварийния отряд е препълнен. В столичното 19-то училище изпратили писмо за проблема с висулките миналата сряда, екипа успя да се отзове едва вчера. През това време управата на учебното заведение заградило опасния периметър, нещо което всеки трябва да направи в подобна ситуация.

Красимир Димитров: "В събота и неделя не сме спирали да работим в четири района. Превантивно махахме висулки."

Ако не можем да помогнем със сила, а искаме да изпълним гражданския си дълг в борбата с ледения вредител, може да подадем сигнал за опасни сгради на Столичния инспекторат на телефон 02/989 5555.

Красимир Димитров: "Гражданите трябва да подават сигнали. Ние ще им отговорим. Когато гражданите забележат такива опасни висулки, могат да звънят както на Оперативния център на Столична община, така и на Кол центъра на общината. Инспекторите няма как да свалят висулката, но могат да отидат на място и да обезопасят тротоара, като оградят мястото с лента. Има много случаи, в които гражданите преминават въпреки предупредителната сигнализация. Ако хората срещнат трудности с почистването, можем да помогнем."

Добрата новина е, че с всеки изминал ден пролетта е доста по-близо!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистка създава бижута с микробродерия на българска шевица
Журналистка създава бижута с микробродерия на българска шевица
Чапла в меандъра на река Марица
Чапла в меандъра на река Марица