НОВИНИ

Няма вариант за сега Мустафа да бъде върнат на майка му

Случаят с 9-годишния Мустафа, оставен сам в детската онкология в Пловдив, не спира да вълнува стотици хора. Трети ден в болницата пристигат колети с дрехи и лакомства за детето, въпреки че лекарите призоваха, да не се изпращат повече дарения. С момчето вече работи психолог. Братята и сестра му, които живееха в дома на баба си, вече са настанени в защитено жилище. Социалните работници твърдят, че не са знаели в какви условия живеят децата, за да вземат мерки навреме.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
20:25, 21.09.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Все още не е ясно дали социални работници са посещавали майката и децата й, тъй като Джейлян Халилова сменяла постоянно местоживеенето си.

Детелина Котевска, началник отдел „Дейности и мерки по закрила на детето": Тези хора са живели в област Хасково, после на територията на област Кърджали. Ние не можем да проследим в кой момент къде са се намирали, камо ли да направим оценка. Не е имала лична карта тази жена, не е получавала и социални помощи.

21-годишната жена е получавала помощи до началото на тази година. Отказала се е само от най-малкото си дете, което ще бъде осиновено. За останалите 4 не е търсила помощ от социалните служби. Братчетата и сестричката на Мустафа вече са в център за временно настаняване в Кърджали.

Мюдзире Рашид, директор на Център за настаняване от семеен тип „Детска мечта" - Кърджали: Видимо добре изглеждат децата.
БНТ: Контактни ли са?
- Може да се каже. На този етап не можем да ви кажем дали имат децата нужда от специални грижи. Тепърва времето ще покаже.

За децата ще се търси възможност да продължат да живеят заедно. Приемни семейства от област Кърджали вече са изявили готовност да се грижат за тях. Има вариант 9 годишният Мустафа също да бъде настанен при приемни родители, но на по-късен етап. В следващите месеци той остава под непрекъснато лекарско наблюдение в болницата. С детето вече работи и психолог, тъй като се очаква майката скоро да го посети.

Надя Танева, директор „Социално подпомагане"- Пловдив: На този етап няма вариант да бъде върнат Мустафа при нея, тъй като самата тя вчера е декларирала, че не може да се грижи за останалите деца.

Детелина Котевска, началник отдел „Дейности и мерки по закрила на детето": Приемни родители за деца, които имат здравословни проблеми имаме, не е проблем да бъде намерено приемно семейство за детето, но това ще се случи, пак казвам, след като бъде детето стабилизирано.

Според социалните, липсата на сигнал от страна на болницата, че Мустафа е там без роднини, е забавила тяхната реакция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН в търсене на решение за Сирия и мигрантския поток
ООН в търсене на решение за Сирия и мигрантския поток
Масови проверки на пътя в Благоевград
Масови проверки на пътя в Благоевград