НОВИНИ

Спецакция заради водната криза в Перник

Освен екоминистъра Нено Димов, други задържани няма. По-рано са били задържани бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова и управителят на "ВиК"-дружеството Иван Витанов, но след като са разпитани като свидетели, са освободени. Според информация на "По света и у нас" като свидетел е била разпитана и бившата кметица на Перник Вяра Церовска.На този етап разследващите установяват кой точно не е изпълнил задълженията си и с бездействието си не е предотвратил водната криза в миньорския град.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 09.01.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Акцията в Перник е започнала още в пет сутринта, когато следователи и антимафиоти влизат в дома на отстранения шеф на "ВиК"-дружеството Иван Витанов, който утре формално трябва да бъде освободен от поста. Според наши източници от апартамента са иззети документи, включително и ежедневни доклади за притока в язовир "Студена" и количествата, които се подават към абонатите. Открита e и кореспонденция с промишлените потребители на дружеството.

Иван Гешев, главен прокурор: Разследване за престъпления, касаещи, за да ме разберат гражданите, водната криза в град Перник. Делото е под наблюдение на Специализираната прокуратура. Действията се провеждат от следователи от Специализираната прокуратура, съвместно с Антикорупционната комисия, с ДАНС и с МВР.

На разпит в сградата на Националното следствие пристигна и назначеният преди месец прокурист на "ВиК" Перник Камен Каменов, той е бил и управител преди Витанов да поеме дружеството.


;

Според изготвени вече експертизи, нивото на язовира е спаднало критично през лятото на 2019 г. Именно тогава е трябвало да се спре подаването на вода за промишлени нужди и така да се избегне кризата.

Иван Гешев: Не са предприети необходимите действия за предотвратяване на това, което виждате, тази трагедия с водата в Перник.

Друга линия на разследването е свързана с открити работещи съоръжения за отклоняване на значителни количества вода. Търсят се доказателства и за нерегламентирано източване на "Студена".

Иван Гешев, главен прокурор: Проверяват се и тези неща. Това са част от предмета на разследване. Ще го оповестя, въпреки че не е към момента не представлява интерес. Понеже циркулира в медиите - проверява се включително и ремонтът на язовирната стена. Към момента няма някакви данни за нарушения и за престъпления, но това също е обект на проверка.

Кризата с водата в Перник е причина да се провери дейността на всички "ВиК"-дружества в страната.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Разпоредена е проверка по всички областни дирекции на МВР съвместно с ДАНС - съответно всеки в рамките на неговата компетентност да извършим един мониторинг. Там, където имаме данни за престъпление, ще бъде докладвано на компетентната прокуратура.

Разследването на причините за водната криза в Перник започна в Районната и Окръжната прокуратура на Перник още преди месец и половина. Събраните доказателства бяха изпратени на Специализираната прокуратура, която ги обедини в едно общо досъдебно производство.

Очаква се утре от прокуратурата да обявят дали, на кого и какви обвинения ще бъдат повдигнати на този етап. Разследването ще продължи и по изясняване на данните за източване на язовир "Студена", както и за нерегламентираното подаване на вода към странични потребители. Ако се съберат доказателства, ще станем свидетели на още арести и повдигане на обвинения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически коментари след спецакцията за водната криза в Перник
Политически коментари след спецакцията за водната криза в Перник
Американски медии: Иран е свалил по грешка украинския самолет
Американски медии: Иран е свалил по грешка украинския самолет