НОВИНИ

Освещаване на бойните знамена и Богоявленски водосвет

В София богослужението за Богоявление отслужи българският патриарх Неофит. След това пред катедралния храм "Св. Ал. Невски " беше отслужен и Велик Богоявленски водосвет. Пред паметника на Незнайния войн бяха осветени българските бойни знамена и знамената светини. Ритуалът датира още от времето на цар Симеон Велики - от далечната 917 година и битката при Ахелой.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:56, 06.01.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Според Светото писание на днешния ден Исус Христос бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. За първи път пред света се разкрила и тайната на светата Троица - Отец, Син и Светия дух. Божият син бил във водите на реката, над него се появил Светият Дух във вид на гълъб, а от висините се чул Божият глас - "Това е моят възлюблен син!".

И тъй като днешният празник е свързан с великото водоосвещение, след литургията пред храма патриарх Неофит отслужи и Велик Богоявленски водосвет. По традиция с тази осветена вода се поръсват за здраве бойните ни знамена и знамената-светини. Президентът и главнокомандващ Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните части на армията.

В словото си патриарх Неофит отбеляза, че трябва свято да пазим завещаните от предците ни традиции, като се вдъхновяваме от саможертвата на славното българско войнство.

Неофит, патриарх Български: "Никой няма по-голяма любов от тази да положи душата си за своите братя, защото такава именно любов ни е завещал и към нея ни е призовал и Господ Исус Христос. Божият мир и неговата велика милост да бъдат със всички нас. Амин! Честит празник!"

Патриархът поръси за здраве официалните лица, а бойните знамена и знамената-светини бяха осветени от викария му епископ Григорий. По традиция президентът Плевнелиев поднесе венец пред паметника на Незнайния войн, а след това честити имения ден на всички, които празнуват днес.

Росен Плевнелиев, президент на Република България: "С едно изречение - нека да си вярваме, нека да имаме самочувствие, че сме на пръв път - така ще стигнем и много далече."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американците разделени за предложенията на Обама
Американците разделени за предложенията на Обама
Извинение заради закъсняло отразяване на инцидента в Кьолн
Извинение заради закъсняло отразяване на инцидента в Кьолн