НОВИНИ

От 1-ви ноември Пътна полиция стартира акция "Зима"

Засилен контрол на пътя започва тази седмица в цялата страна. Проверките са част от акция „Зима", която започва на 1 ноември и ще протече на три етапа. Освен автомобили ще се проверяват велосипедисти, каруци и пешеходци. На този фон от Пътна полиция отчитат спад на жертвите на пътя. От началото на годината на пътя са загинали 534 души. В сравнение с миналата година жертвите са с 54 по-малко.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:09, 30.10.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В този автосервиз подготовката за зимата вече е започнала. От 15 ноември шофьорите трябва да използват зимни гуми, или такива с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм.

Явор Алексов, собственик на автосервиз: "Най-важното в гумите не бих казал, че е даден производител или тип смеска. Най-важното е те да са нови и годни."

Тук дори предлагат обучение със симулатор. Той дава основни познания за поведението на автомобила в определени ситуации. Например поднасяне на заледен участък.

Александър Цветков, инструктор: "Шофирането в един момент минава на подсъзнателно ниво и е рефлекс. Нямаме време, когато възникне една ситуация ние да помислим какво се случва и как да реагираме. Ако реакцията не е изградена предварително в повечето случаи се проваляме."

Данните на Пътна полиция показват, че много от шофьорите подценяват зимните условия. По време на миналогодишната акция "Зима" са установени над 1 500 нарушения за шофиране с неизправни фарове. 300 души са хванати да карат с разкъсани гуми.

комисар Бойко Рановски, началник отдел "Пътна полиция": "Миналата година имаме 576 тежки произшествия със 66 загинали и 712 ранени."

Тази година акцията ще премине на три етапа. През първата седмица ще се следят велосипедисти и каруци. По време на втория етап на фокус ще бъде безопасността на пешеходците. А от 21 до 30 ноември, полицаите ще проверяват за фарове, чистачки и гуми. През следващите две седмици всички български шофьори ще могат безплатно да проверят техническото състояние на автомобилите си в пунктовете на Съюза на българските автомобилисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър подаде оставка заради разкрития за обществени поръчки във ВМА
Здравният министър подаде оставка заради разкрития за обществени поръчки във ВМА
Бурята в Централна Европа взе жертви
Бурята в Централна Европа взе жертви