НОВИНИ

​От днес влизат в сила новите по-високи цени на природния газ, парното и тока

От днес влизат в сила новите по-високи цени на топлата вода, парното, природния газ и тока. С колко точно ще бъде увеличението обаче ще стане ясно след около два часа, когато се очаква да приключи закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:00, 01.07.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Една от основните причина за поскъпване на топлата вода и тока е увеличението на природния газ с близо 11%. Комисията за енергийно и водно регулиране прие новите цени на природния газ на закрито заседание в петък. Първоначално от компанията настояваха за поскъпне от близо 18 на сто. Регулаторът обаче изчисли, че дружеството има свръхприход от 13 млн. лева и затова увеличението трябва да бъде намалено.

Преди увеличението на природния газ, цената на тока според изчисленията на КЕВР трябваше да се увеличи с между 1,7% в Западна България и 2,6 на сто в Североизточна България.

Към тази сума трябва да се прибави и увеличението на газа в рамките на близо 1,5%, изчисляват експерти. Според доставчиците на електроенергия, дори и при такова увеличение, няма да има достатъчно средства за инвестиции в нови мрежи.

При парното и топлата вода се очаква увеличението на цените на бъде още по-голямо. Докато първоначалните изчисления на КЕВР предвиждаха поскъпване на топлата вода в София с малко над процент, след увеличението на газа, скокът може да надхвърли 6 на сто.

Най-драстични увеличение се очаква да има в Бургас, Плевен, Перник и Пловдив.

Новите цени на тока ще важат една година, а тези на парното и топлата вода могат да бъдат преразгледани след три месеца. Заради поскъпването се очаква доставчиците на ток да направя извънреден отчет на абонатите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички пенсии от днес се увеличават с близо 4%
Всички пенсии от днес се увеличават с близо 4%
Чехия и Унгария отхвърлиха плана на Меркел за връщане на мигранти
Чехия и Унгария отхвърлиха плана на Меркел за връщане на мигранти